Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nin (TMPK) işleyişi ve engelli sporlarına yaklaşımı
Functions of Turkish National Paralympic Committe and its approach to disabled sports
- Tez No: 590189
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELHAN ÖZBEY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Milli Paralimpik Komite, engelli sporları, engelli sporcular, engeli spor federasyonları, Turkish National Paralympic Committee, disabled sports, disabled athletes, disabled sport federations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Türkiye'de engelli sporlarının gelişimi Türkiye Milli Paralimpik Komitesi'nin (TMPK) kurulmasıyla ivme kazanmış, uluslararası arenada her geçen gün daha fazla yer almaya başlamıştır. Bu araştırmanın amacı; TMPK'nin sorumlulukları,görevlerini,ve fonksiyonları ele alarak incelemek ve Engelli Spor Federasyonları ile ilişkileri yoluyla engelli sporlarına yaklaşımını tespit etmektir. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi ve görüşme yöntemi kullanılmıştır. Görüşme yöntemi türlerinden yarı yapılandırılmış görüşme formu tercih edilmiştir. Bu araştırmanın görüşme verilerini Araştırma da amaçlı örneklem yoluyla seçilen TMPK ve engelli spor federasyonları yöneticileri oluşturmaktadır.Araştırma özellikle engelli sporlarına yaklaşımınna odaklandığından bir durum çalışmasıdır.Veriler TMPK ve komitenin paydaşları olan engelli spor federasyonlarında çeşitli kademelerde görev yapan toplamda 11 yönetici, antrenör ve IPC üyesi ile yüz yüze görüşmeler yapılmıştır.Araştırma da görüşmecilerden elde edilen veriler betimsel ve sistematik analiz yöntemi ile içerik analizi yöntemi kullanılarak yorumlanıp 3 kişi tarafından kodlanmıştır.Benzer kodlar bir araya getirilerek temalar oluşturulmuştur. Araştırmada TMPK'nin engelli sporlara katkısı ile ilgili bulunan kodlarda Engelli Spor Federasyonlarına, engelli sporlarına, engelli sporculara ve Spor Genel Müdürlüğü'ne değinilmiştir. Paralimpik branşlara katılamama sebebi ile ilgili yasa ve yapılanma, kotalar ve fonksiyonel engel dış sebepler olarak tespit edilmiştir. Katılımcılar, engelli federasyonları, bütçe, alt yapı, sporcu yetiştirme, spor kültürünün gelişimi ile ilgili olumsuz görüşlerini bildirmişlerdir. Araştırma sonucunda, TMPK'nin işleyişi ile yaşadığı sorunlara rağmen, Türkiye'de engelli sporuna, engelli sporcuya ve engelli spor federasyonlarına önemli katkıları olduğu tespit edilmiştir.Kanuni yapılanma gereği yürütme işinin engelli spor federasyonlarında olduğu ve ilişkilerde sorunlar yaşandığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The development of disabled sports in Turkey has gained momentum with the establishment of the Turkish National Paralympic Committe (TMPK), our name in the international arena has begun to take place more and more each passing day. The purpose of this research is to examine Turkish National Paralympic Committe's responsibilities, structure, tasks and functions. It is also to determine the committe's approach to disabled sports through its relations with Turkish Sports Federation for Disabled. In the research, qualitative research methods such as document analysis and interview method were used. Semi-structured interview method was preferred as interview type. Interview data of this study consists of managers of TMPK and federations for disabled sports selected through purposeful sampling. Research focuses on approach to disabled sports, and thus it is a case study. Face to face interviews were performed with 11 managers, coaches and members of the International Paralympic Committee active in various levels in Turkish National Paralympic Committee and sports federations for disabled as stakeolder of the committee. The data obtained from the interviewers were interpreted by using descriptive and systematic analysis method and content analysis method, and coded by 3 people. Themes were created by bringing similar codes together. Research addresses contribution of TMPK to disabled sports and also Sports Federations for Disabled, disabled sports, disabled athletes and General Directorate of Sports. Relative legislations and structure, quotes and functional obstacle were detected as external reasons for not attending the paralympic branches. Participants stated their negative opinions about federations for disabled, budget, groundwork, athlete training and development of sports culture. As a result of the research, despite the difficulties Turkish National Paralympics Committee experiences in its functions, it was determined that Turkish National Paralympics Committee has significant contributions to disabled sports, disabled atheletes and sports federations for disabled in Turkey. It is concluded that the executive function belongs to sports federations for disabled and there are some problems in relations among the mentioned bodies.