Enerji koridoru olma yolunda Türkiye'nin enerji arz güvenliği: Avantajlar ve dezavantajlar
Energy corridor to be the way to Turkey's energy supply security: Advantages and disadvantages
  1. Tez No: 590241
  2. Yazar: TUĞBA AĞCA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS EMRE BİROL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Enerji, İşletme, Economics, Energy, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Enerji Arz Güvenliği, Enerji Koridoru, Boru Hatları, Energy Supply Security, Energy Corridor, Pipelines
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Yapılan bu çalışmanın temel amacı Türkiye'nin enerji potansiyelini ve çevre ülkelerinin rezerv zenginliğini ele alarak, enerji arz güvenliği ve enerji koridoru kavramlarının değerlendirilerek Türkiye'nin koridor görevinin ele alınmasıdır. Bu bağlamda öncelikle enerji kaynaklarının çeşitliliğine değinilerek, bu enerji kaynaklarının arz güvenliğini nasıl sağladığı incelenip, bu kaynakların transfer yolları ele alınarak Türkiye'nin arz güvenliği bağlamında koridor özelliği olmasına değinilecektir. Her ülkenin eşit rezerv oranlarına sahip olmaması da arz güvenliği kavramının temelini oluşturmaktadır. Enerji kaynaklarının rezerv oranlarının dengesiz dağılımı sonucunda günümüzde çoğu ülke enerji ihtiyacını diğer ülkelerden ithalat yoluyla sağlayarak arz güvenliğini temel alan politikalar geliştirmiştir. Bölgelerin özellikle petrol ve doğal gaz için genel üretim, tüketim ve ithalat değerleri ele alınarak, kurulan ya da inşaat halinde olan boru hatlarına değinilerek bu hatların hangi ülkeler arasında transfer gerçekleştirdiği ve genel özellikleri de ele alınmıştır. Bu hatların çoğunluğu Türkiye'ye yakın yerlerden ya da Türkiye üzerinden geçtiğinden, Türkiye'nin enerji koridoru olmasını sağlamıştır. Ancak bu durum Türkiye'nin arz güvenliğini daha fazla tehdit ettiğinden, bu konuda yapılan ya da yapılacak olan politikalarda genel olarak ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The main objective of this work done by addressing Turkey's energy reserves and potential wealth of neighboring countries, is the concept of energy security and addressing the country's energy corridor corridor evaluating tasks. In this context, first of all, the diversity of energy sources will be discussed, and how these energy sources provide security of supply will be examined, and the ways of transfer of these sources will be discussed and our country will be a hallway feature in the context of security of supply. The fact that not every country has equal reserve ratios forms the basis of supply security concept. As a result of the unbalanced distribution of reserve ratios of energy resources, most countries have developed policies based on supply security by supplying energy needs through imports from other countries. The general production, consumption and import values of the regions, especially for oil and natural gas, have been taken into consideration, the pipelines established or under construction are mentioned and the countries in which these lines have been transferred and their general characteristics have been discussed. As we pass over or near the line of these countries the majority of our country, Turkey has to be the energy corridor. . However, since this situation threatens the security of supply more and more, it has been dealt with in general in the policies made or to be made on this issue.