Ankara ilindeki serbest eczacılık kalitesinin iyi eczacılık uygulamaları (GPP) ışığında değerlendirilmesi konusunda bir araştırma
A Research on the evaluation of community pharmacies' quality in Ankara, in the light of Good Pharmacy Practice
  1. Tez No: 59026
  2. Yazar: ÖZLEM NAZAN CELAYİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL ÜSTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, İşletme, Pharmacy and Pharmacology, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İyi Eczacılık Uygulamaları, Hizmet Kalitesi, Serbest Eczacılık Hizmetleri, Farmasötik Bakım, Good Pharmacy Practice, Service Quality, Community Pharmacy Services, Pharmacuetical Care. vu
  7. Yıl: 1997
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eczacılık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 180
Özet
1993 yılında yapılan 53. Uluslararası Eczacılık Federasyonu kogresinde Tokyo Deklerasyonu olarak kabul edilmiştir. GPP serbest ve hastane eczacılığı hizmetlerinin kalitesine dönük olarak hazırlanmış çerçeve ilkelerdir. Bu çalışma ile Ankara ilinde sunulan serbest eczacılık hizmet kalitesi GPP ışığında değerlendirilmiştir. Temel amaç çerçevesi: a- Eczacılık meslek kimliğini geliştirerek, hizmet sunumunu farmasötik bakım anlayışına doğru kaydırmak b- Böylece, eczacılığın toplum sağlığına olan katkısını artırmak c- Eczacılık hizmet sunum kalitesini ve kaliteyi iyileştirici çabalara ışık tutmaktır. Araştırma, Ankara ili Belediye hudutları içindeki serbest eczanelerle sınırlıdır. Sunulmakta olan eczacılık hizmetlerinin sadece“kritik yapı-süreç”unsurları incelenmiştir. Çalışma reçeteli ve“reçetesiz”ilaçlar ile sınırlı kalmıştır. Yardımcı personelin nicel/nitel yeterliliğine dönük bir inceleme yapılamamıştır. Sunulmakta olan eczacılık hizmetlerinin kalitesinin, eczanelerin bulunduğu bölgelerin sosyoekonomik özellikleri ve hastanelere yakınlığı ile değişiklik göstereceği varsayılmıştır. Bu nedenle araştırma kapsamına, Ankara Eczacı Odası'nın eczaneleri bölgeleme sistemi esas alınarak, Ankara ili Belediye hudutları içindeki semtlerden, tabakalı rasgele örnekleme yöntemine göre 18 yerleşim birimi tamamen tesadüfi seçilmiştir. Tabakalama kriterleri sosyoekonomik düzeyin yüksek ve düşük olması ile hastane yakınlığıdır. Bu kriterlere göre belirlenen semtlerdeki, Etlik hariç tüm eczaneler (218 eczane) araştırmaya dahil edilmiştir. Eczacılarla yüzyüze görüşme ile anket uygulaması, ve eczane personelenin sürekli-aralıklı gözlemler yoluyla veriler toplanmıştır. Veri toplama işlemi Kasım 1995 tarihinde başlamış, Nisan 1996'da tamamlanmıştır. Verilerin istatistiksel değerlendirilmesinde“SPSS for IVWindows”bilgisayar programı kullanılmıştır. Kruskal Wallis varyans analizi, Mann-Whitney U testi, Ki Kare Önemlilik testi ve Fisher Kesin Ki Kare önemlilik testi grupların istatistiksel karşılaştırılmaları için seçilen testlerdir. Eczacıların bilgi-tutum soru kağıtları ile sürekli-aralıklı gözleminden aşağıdaki bulgular elde edilmiştir.. Eczacıların yaklaşık olarak %80'i sunduğu hizmetin kalitesini yüksek algılamaktadır. Eczacılık hizmet sunumunu güçleştiren kaynak unsurlar, ilaç-eczacılık ötesine taşan stratejik sorunlarda, haksız rekabette, ve eczacılık hizmetinin bedelinin eczacıyla hastası arasına girmesinde yoğunlaşmıştır.. Eczacıların yansı ileşitim becerilerini kendilerinde bulunmasını öngördükleri öncelikli nitelikler arasında iletişim becerilerini belirtmiştir.. Eczacıların yaklaşık olarak %80'i son iki yıl içerisinde yapılan meslek içi eğitim programına katılmamıştır.. Eczanelerin %7.9'unda hiçbir profesyonel bilgi kaynağı yoktur.. Eczanelerin %70'inde bilgisayar yoktur.. ilaç talebinin %54'ü reçeteli, %46'sı“reçetesizdir.. ilaç talebinin %60'ını eczacı karşılarken, %40'ı yardımcı personel tarafın dan karşılanmaktadır.. 1259 hasta/temsilcisi”-eczane personeli etkileşmesinin yalnızca birinde ilacın istenmeyen etkisine değinilmiştir, ilaçların saklama koşullarına ise hiçbirinde değinilmemiştir.. ilaç talebinin %68.47'sinde hiçbir bilgilendirme yapılmamıştır. İlaca yönelik profesyonel aktiviteler serbest eczacı zamanının %18'ini, yardımcı personel zamanının %16'sını almaktadır.
Özet (Çeviri)
Good Pharmacy Practice was accepted as“Tokyo declaration”in the 53rd Congress of International Federation of Pharmacy. GPP outlines the general principles regulating the quality of pharmacy services in the community and hospitals. This study attempted to evaluate the quality of pharmacy services on the basis of GPP. It mainly aimed: a-To develop a professional identity of pharmacy and base provision of pharmacy services on an understanding of pharmaceutical care, thus increasing the contrubution of pharmacy to community health, and b-To shed light on the quality of pharmacy services provided and furnish some guidelines for efforts aimed at improving the quality. The study limited itself to community pharmacies within the municipal boundaries of Ankara, the capital city of Turkey. Of the pharmacy services provided, only the elements of critical structure-process were studied. The study was limited to prescription as well as non-prescription drugs. The study did not investigate the quantitative and qualitative adequacy of the auxiliary staff. It was presumed that the quality of pharmacy services would vary according to the socioeconomic characteristics of the neighborhoods in which the pharmacies were located and their proximity to hospitals. It is for this reason that 18 neighborhoods were randomly selected from among those located within the municipal boundaries of Ankara on the basis of stratified random sampling method. The selection was further based on Ankara Chamber of Pharmacist's classification of the neighborhoods which have pharmacies. The stratification criteria consisted of (a) socioeconomic level, and (b) proximity to hospitals. All the pharmacies (218 pharmacies) in the neighborhoods selected according to these criteria (with the exception of Etlik) were included in the study. The data was collected through a questionnaire administered through face to face interviews and through continuous-discrete observations. Data collection was started in November 1995 and completed in April 1996. VIThe computer program“SPSS for Windows”was used for the statistical analysis of the data. The following tests were prefered for the statistical comparison of the groups: Kruskal Wallis Variance analysis; Mann-Whitney U-test; Chi square significance test; and Fisher's exact chi square significance test. The data collected revealed the following:. Almost 80% of the pharmacists included in the study thought the quality of the services they extend to be high.. They believed the following were some of the factors rendering it difficult to extend services: strategic problems not related to drug-pharmacy; unfair competition; and the cost of the service going between the pharmacist and the patient, hall of the pharmacists included in the study considered the communication skills to be the most significant skills they wished to acquire.. Approximately 80% of the pharmacists had not participated in on the - job training programs for two years.. 7.9 % of the pharmacies had no sources of professional information.. 70 % had no computers.. Of the drugs demanded, 54% were prescription and 46% non-prescription drugs.. Of the drug demands, 60% were met by the pharmacists, and 40% by auxiliary personnel.. In only one of the 1259“patient-representative pharmacy personnel”interactions, mention was made of any adverse drug reactions. However, the subject of drug storage conditions were not cited at all.. No advising was provided in 68.47% of drug demands.. Professional activities concerning drugs occupied only 18 percent of the pharmacists" time whereas they occupied 16% of the time spent by the auxiliary personnel.