Bir er eğitim birliğinde difteri ve tetanoz antikorlarının seroprevalansının saptanması ve Td aşısı uygulanarak bağışıklık durumunun tekrar saptanması
The Accessing the antibody levels aganist diphtheriae and tetanus pre and post Td vaccination at newly recruited soldier to the army
- Tez No: 59031
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞATAY GÜLER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Difteri, Tetanoz, erişkin.Td aşısı iv, Difteri.Tetanus, adults, Td vaccine
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
ÖZET Bu çalışma 1 Ağustos - 15 Eylül 1996 tarihleri arasında Etimesut Er Eğitim Tugay'ında yapılmıştır. Araştırma ilk safhası durum saptama, ikinci aşaması önlem almaya yönelik bir müdahale araştırmasıdır. Araştırmaya 316 asker katılmıştır.İlk aşamada askerlere anket uygulanarak yaşları, eğitim durumları ve geldikleri bölge hakkında bilgi toplanmış ve daha sonra kan örneği alınarak Td aşısı uygulanmıştır. Aşı uygulanmasından bir ay sonra tekrar kan örneği alınmıştır. Alınan kan örneklerinden aşılama öncesi ve sonrası Difteri-Tetanoz antikorlarının düzeyleri tesbit edilerek kişilerin bağışıklık durumları saptanmıştır. Araştırmaya katılan askerlerin % 26.3'ünün Difteri antikor düzeylerinin hastalıktan koruyucu düzey olan 0.1 IU/ml'nin altında olduğu ve bu askerlerin Difteriye karşı hassas bir grup oluşturduğu belirlenmiştir. Askerlerin Tetanoz antikorlarının incelenmesinde % 17'1inin antikor düzeylerinin hastalıktan koruyucu düzey olan 0.1 IU/ml'nin altında olduğu bulunmuştur.Aşılamadan biray sonra alınan kan örneklerinde hem Difteri, hemde Tetanoz antikorlarının tüm askerlerde 0.1 IU/ml'nin üstüne çıktığı ve askerlerde bu iki hastalığa karşı aşı ile bağışıklık oluşturulduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları, muhtemel bir salgını önlemek için, askerlere Difteri aşısının yapılmasının gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT This trial was carried out among 316 soldiers in Etimesut-Ankara between the dates of 1 August-15 September 1996. The method of the study in the first phase is base-line survey, in the second phase is an intervention study. At the first step, some information about age, education status and regions that they live before military service by an questionnaire and 10 cc blood sample was taken and 1 dose Td vaccine was administered to the soldiers. After one month, a second blood sample was taken and pre and post vaccination levels of the Diphtheria and Tetanus antitoxin antibodies was acsessed by ELISA methods from the blood samples. Lack of protection aganist Diphtheria was found % 26.3 of all soldiers and the corresponding data for tetanus was % 17.1 before vaccination.The antibody levels of all subjects conferred protection to both Diphtheria and Tetanus after vaccination. The conclusion of the study showed that one booster dose Td vaccine should be administered to the soldiers to prevent a probable outbreak of Diphtheria in the army.