İç göç sürecinde göçmenlerin dini hayatında değişim -Konya örneği-
The change in the religious life of immigrants in the process of domestic migration: Konya sample
  1. Tez No: 590428
  2. Yazar: ENGİN AŞIR İNCE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALEDDİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, Din, Değişim, İnsan, Toplum, Kültür, Anadolu, Migration, Religion, Change, Human, Social, Anatolia
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Göç, sosyal kurumlarda birbiriyle ilişkili değişim ve dönüşümlere zemin olan toplumsal bir harekettir. İnsanlık tarihi bir yönüyle de göçlerin tarihidir. İnsana verilen hareket etme yeteneği, yapı taşları insan olan topluma dinamizm katmıştır. Bu durum, en kadim dönemlerden günümüze, birbirinden farklı birçok nedenden dolayı, toplumlarının göç etmesini netice vermiştir. İnsanlık tarihi açısından kimi göçler her ne kadar kısa süreliğine ve sınırlı ölçekte etki bırakmış olsa da, kimi göçler dünyanın geniş coğrafyalarını etkileyecek ve etkisi uzun yıllar devam edecek toplumsal değişim ve dönüşümlere neden olmuştur. Göçlerin neden olduğu toplumsal değişim ve dönüşümlerin boyutu ise göçmen toplumlara yönelik yapılan saha çalışmalarıyla tespit edilebilir. Nitekim araştırma konusu kapsamında, göçmen toplumun dini hayatında meydana gelen değişim, nicel yaklaşım esas alınarak incelenmiş ve bu inceleme sürecinde yapılan saha çalışmaları neticesinde, göçmen toplumun dini hayatında meydana gelen değişimin parametreleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada amaç, ülkemizin Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinden özellikle 1980 sonrasında Konya'ya göç eden göçmen toplumun dini hayatında meydana gelen değişim ve bu değişimin göçmen topluma ait diğer sosyal kurumlara yansımaları ele almaktır. Bu amaç doğrultusunda mevcut çalışma, saha araştırması yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmada yer alan katılımcı grup Konya merkez ilçelerinde ikamet eden göçmenlerin yoğunlukları dikkate alınarak, göçmen topluluk içerisinden rastlantısal olarak seçilmişlerdir. Veri toplama aracı olarak ilgili alan yazın ekseninde geliştirilen bir anket formu kullanılmıştır. Anket formları üzerinden elde edilen veriler betimsel olarak analiz edilmiş olup tablo ve grafiklerle desteklenerek açıklanmıştır. Çalışma kapsamında, iç göç sürecinde göçmen toplumun dini hayatında meydana gelen değişim çeşitli değişkenler açısından tartışmaya açılarak, ilgili alana katkı sağlanması düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Migration is a social movement which forms basis for change and transformation in social institutions. The history of humankind is also history of migration. The given ability to move to the mankind has provided dynamism to the societies. Since old ages, societies has migrated because of various reasons. In terms of history of humanity, some migrations has left short and limited impression. However, some migrations have caused social changes and transformations which would effect huge geographies and live for long periods of time. The extent of social changes and transformations caused by migrations can be determined through field studies on immigrant societies. As a matter of fact, the change in the religious life of the immigrant society has been examined on the basis of the quantitative approach and the parameters of the change in the religious life of the immigrant society have been tried to be determined as a result of the field studies conducted during this study. The aim of the study examines the change in the religious life of the immigrant society which migrated from East Anatolia and Southeast Anatolia region to Konya in 1980s. Besides, this change is analysed in relation with the other changes in the social institutions of this society. For this aim, the present study was carried out by field research method. The participant group in the study was chosen as random by considering their density in Konya central districts. As a data collection tool, a questionnaire form was used. The data obtained from the questionnaires were analyzed descriptively and explained with the support of tables and graphs. Within the scope of the study, the changes in the religious life of the immigrant society during the internal migration were discussed in terms of various variables and contributed to the related field.