Yoksullukla mücadelede vergilerin rolü ve Türk vergi sisteminin değerlendirilmesi
The role of taxes in poverty alleviation and evaluation of Turkish tax system
- Tez No: 590537
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHTAP TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Maliye, İşletme, Economics, Finance, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Nispi Yoksulluk, İnsani Yoksulluk, Kalkınmada Vergilerin Rolü, Kamu Harcamaları, Kamu Borçları, Dolaylı-Dolaysız Vergiler, Gelir Dağılımı Eşitsizliği, AGÜ, GOÜ ve Gelişmiş Ülkelerin Vergi Yapıları, Vergilemede Adalet ve Yoksulluk, Kayıt Dışı Ekonomi ve Yoksulluk, Vergi Türleri ve Yoksulluk, Relative Poverty, Human Poverty, The Role of Taxes in Development, Public Expenditures, Public Debts, Direct-Indirect Taxes, Income Distribution Inequality, Tax Structures OfLDC, LMIC and MDC, Tax Justice Types And Poverty
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Son 50 yıllık süreçte dünya genelinde haberleşme ve teknolojik alanda ortaya çıkan yeniliklerin etkisiyle refah göstergeleri artış eğilimine girmiştir. Ancak bölüşümdeki eşitsizliklerin ortaya çıkardığı yoksulluk, az gelişmiş ve gelişmekte olan birçok ülke için halen ciddi bir problem olarak varlığını korumaktadır. En zengin 20 ülkenin ortalama geliri, en fakir 20 ülke gelirinin yaklaşık 37 katıdır ve bu fark son kırk yılda ikiye katlanmıştır. Öte yandan, yoksulluk, küreselleşmenin etkisiyle biçim değiştirmekte, mutlak yoksulluğun yanında çalışan yoksulluğu, sosyal dışlanma ve izolasyonda hızla artmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'de nispi yoksullukla özellikle de çalışan yoksulluğuyla mücadelede, vergilerin araç olarak kullanılması ve kamu harcamalarının yoksul yanlı kalkınma odaklı olup olmadığı hususları incelenmiştir. Vergi ödeme gücünün tespitinde kullanılan yöntemler, vergilemede adalet ve yoksulluk, vergi türlerinde/oranlarında yapılacak değişikliklerin yoksulluğa etkisi, vergi yükü dağılımındaki eşitsizlikler ile kayıt dışı ekonominin yoksullukla ilişkisi çeşitli kurum ve kuruluşlardan elde edilen veriler, literatür taraması sonucu elde edilen makale, tez, kitap vb. kaynaklardan yararlanılarak ele alınmış ve yorumlanarak sonuç çıkarılmıştır. Yoksullukla mücadelenin kamunun yükümlülükleri kapsamında ele alınması, yardımsever kişi ve kurumların insiyatifine bırakılmaması gerekliliğine vurgu yapılarak, iktisadi ve insani kalkınmada devletin aktif rol alması, yoksulluk sorununun vergi politikası ve kamu gider politikası araçlarıyla çözümlenmesine yönelik bütüncül önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In the last 50 years, welfare indicators have been on an upward trend due to innovations in communication and technological fields throughout the world. However, poverty caused by disparities in division still remains a serious problem for many underdeveloped and developing countries. The average income of the 20 richest countries is about 37 times the income of the 20 poorest countries and that difference has doubled over the last four decades. On the other hand, poverty is changing shape with the effect of globalization, along with absolute poverty, working poverty, social exclusion and isolation are increasing rapidly. In this study, the fight against poverty and relative poverty in Turkey, it is based especially in employee poverty, to be used as tools of tax matters whether the poor and pro-development-oriented public spending were examined. Methods used in determination of tax solvency, justice and poverty in taxation, the effect of changing in tax types / rates, inequalities in tax burden distribution and the relationship between informal economy and poverty. This data were obtained from various institutions and organizations, articles, thesis, books etc. as a result of literature survey. the sources were used, discussed, interpreted and concluded. It was emphasized that the fight against poverty should be handled within the scope of public obligations and should not be left to the initiative of charitable people and institutions. The government has an active role in economic and human development, holistic proposals for solving the poverty problem with tax policy and public expenditure policy instruments.