Modal adverbials in political dircourse: 7th June 2015 General Elections in Turkey
Politik söylemde kiplik belirteçleri: Türkiye 7 Haziran Genel Seçim söylemleri üzerine
- Tez No: 590759
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DEMET GÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Kiplik, Türkçe, Belirteç, Anlambilim, Politik Söylem, Söylem Çözümlemesi, Modality, Turkish, Modal Adverbs, Political Discourse, Discourse Analysis
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Dilbilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışmanın ana konusu, Türkçede kiplik anlatımında kullanılan belirteçleridir. Kiplik belirteçleri, tek başlarına kiplik anlattıkları gibi, yüklemde işaretlenen kiplik anlamını da etkileyebilmektedir (Palmer, 2001: 2; Hoye, 1997: 7). Bunun yanı sıra, önermenin doğruluk değerini etkilemektedir. Bu açıdan değerlendirildiğinde, önermelerin doğruluk değerlerinin etkilenmesi politik söylemdeki kullanımının ayrı bir etki ve öneme sahip olmasını da sağlamaktadır. (Vukovic, 2014). Bu belirteçler, çoğu dilde, söylem belirleyici olarak değer kazanmaktadır. Pek çok dilbilim çalışması için de sıklıkla incelenen bir konu başlığı olduğunu söylemek mümkündür (Kocaman, 1988; Ruhi ve diğ., 1997; Palmer, 2001; Bybee ve diğ., 1994; Nuyts, 2001 vb.). Bütün bu etmenler, çalışmanın konusu olarak kiplik belirteçlerinin seçilmesinin başlıca nedenleriydi. Çalışmamız, 2015 yılı 7 Haziran Genel Seçimlerine dek 20.02.2015 ile 23.04.2015 arasında gerçekleşen 33 meclis tutanağının söylemlerini (59.-92.oturum) kapsamaktadır. Amacımız iktidar ve ana muhalefet partilerin seçim söylemlerini güçlü kiplik belirtileri açısından inceleyerek, her iki partinin de hangi kiplikleri ne sıklıkta kullandıklarını belirlemektir. Elde edilecek sıklık verileri ise karşılaştırarak iki parti arasında politik söylemlerde kiplik belirteçleri açısından karşılaştırıp farklılıklar veya benzerlikler tespit etmektir. Bu tespit sonucunda Türkiye'deki politik söylemlerde kiplik belirteçlerinin kullanımı için bir genellemeye varılması hedeflenmektedir. Bu çalışmadan elde edilecek sonuçlar, bu alanda Türkiye'de daha sonra yapılacak benzer ve belki daha kapsamlı çalışmalara örnek olabilecek nitelikte olması öngörülmektedir. Ayrıca söylemin aynı zamanda sosyolojik ve psikolojik bir olgu olması nedeniyle, çalışmamızın sonucunda ortaya konacak vargıların toplumbilim ve bilişsel psikoloji alanlarına da katkı sağlayabileceği umulmaktadır. Bu doğrultuda, çalışmanın sonunda aşağıdaki temel araştırma sorularına yanıt bulmak hedeflenmektedir: i. İktidar partisinin 7 Haziran 2015 genel seçime yönelik söylemlerinde kullanılan güçlük kiplik belirteçleri ve kullanım sıklıkları ile ilgili bir genelleme yapmak olası mıdır? ii. Ana muhalefet partisinin 7 Haziran 2015 genel seçime yönelik söylemlerinde kullanılan güçlük kiplik belirteçleri ve kullanım sıklıkları ile ilgili bir genelleme yapmak olası mıdır? iii. İki partinin seçime yönelik söylemlerinde tercih edilen güçlük kiplik belirteçleri ve kullanım sıklıklarına bakarak politik söylemin kendine özgü özellikleri ile ilgili bir örüntü belirlenebilir mi?
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The main subject of this study are markers of modality expressions in Turkish. These modality markers, except for the fact that they describe modality alone, may also affect the meaning of the modality marked on the predicate (Palmer, 2001: 2; Hoye, 1997: 7). Besides that, their accuracy of the target is impressive. So, according to Vukovic (2014), this feature needs to be evaluated in order to influence the assessment of the accuracy of the event, and to use it in political discourse in order to have a distinct impact and significance (Vukovic, 2014). Lately, these markers have also gained value as the determinants of discourse in language. Because of this, many linguistic studies have started to investigate this subject as the main topic in their studies (Kocaman, 1988; Ruhi et al., 1997; Palmer, 2001; Bybee et al., 1994; Nuyts, 2001 etc.). All these factors led us to choose modality markers as the subject of this study. Our study constitutes of the rhetoric between the dates 20.02.2015 and 23.04.2015, holding 33 councils (59th – 92nd session) until the 7th June 2015 general elections. Our aim was to examine the electoral rhetoric of the ruling and main opposition parties due to signs of modality, and to direct which kind of modalities both of them use. The ranking, which shows their frequency at hand, seeks differences or similarities between the two parties in political discourses compared due to modality symptoms. Via this comparison, it was expected to obtain a unique pattern showing a generalization for the use of epistemic modal adverbs in Turkish political discourse. The results obtained in this study will be exemplary and are expected to lead to further more detailed studies. As discourse is also considered to be a sociological and psychological phenomenon, it is hoped that today's conclusions will also be evaluated in the fields of sociology and cognitive psychology. At the end of the study, we aim to receive answers to the following basic research questions: i. Is it possible to make a generalization about the frequency usage of epistemic modality markers used by the Turkish government party AKP in its political speeches related to the general elections on the 7th June, 2015? ii. Is it possible to make a generalization about the frequency usage of epistemic modality markers used by the Turkish main opposite party CHP in its political speeches related to the general elections on the 7th June, 2015? iii. Is it possible to identify a certain pattern by examining which epistemic modality markers are preferred and how often they are used by both parties in their election speeches? Trying to find answers to these research questions guided us to evaluate epistemic modality in a different perspective. As far as is known, epistemic modal power, though referred to in many studies and in many fields, has not been evaluated in a saclar position, which moves from weak to strong in a linear dimension by following certain criteria. Yet, we claim in our study that the epistemic modal power of utterances can be evaluated on a scalar basis, by meanwhile assessing the agents of them, their scope of negation, their usage of modal adverbials and the situation types of their predicates.