STEM eğitiminin okul öncesi dönemi öğrencilerinin bilimsel süreç becerilerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of STEM applications on 5-6 year old group students
- Tez No: 590776
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GANİME AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: STEM, bilimsel süreç becerileri, mühendislik tasarım süreci, mühendislik alanları, okulöncesi, STEM, scientific process skills, engineering design process, engineering fields, preschool
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İlköğretim Sınıf Öğretmenliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 162
Özet
Bu araştırmanın amacı, STEM eğitiminin, 5-6 yaş grubu okul öncesi öğrencilerinin temel bilimsel süreç becerisi edinme performansına, mühendislik alanlarıyla ilgili farkındalık durumları üzerindeki etkisine, mühendislik tasarım süreci basamaklarını öğrenmelerine, ve STEM etkinliklerine olan ilgi düzeylerine etkilerini incelemektir. Araştırma grubunu, 2017-2018 eğitim-öğretim yılı, güz ve bahar dönemi İstanbul İli Beylikdüzü İlçesinde bulunan özel bir kurumda öğrenim gören okulöncesi 5-6 yaş grubu 7 kız, 12 erkek olmak üzere toplam 19 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada nitel ve nicel desenlerin birlikte kullanıldığı karma yöntem desenlerinden“İç içe gömülü desen”kullanılmıştır. Öğrencilerin temel bilimsel süreç becerilerindeki gelişimi ölçmek için alanında uzman üç öğretim üyesi ve Kunt (2016) , Orjinali Burns, Okey ve Wise (1985) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması Aşkar, Geban ve Özkan (1998) tarafından yapılan, temel bilimsel süreç becerileri ölçeği bilimsel süreç becerileri ölçeği kullanılmıştır. STEM etkinlikleri öğrencilerin mühendislik dallarını öğrenmelerine katkısı hangi düzeyde gerçekleştiğini belirlemede, araştırmacının geliştirdiği“Mühendisler ne iş yapar?”Ön test-son test olarak uygulanan öğrenci resimleri kullanılmıştır. STEM etkinliklerinin öğrencilerin ilgi düzeylerini nasıl etkilediğinin belirlenmesinde, her etkinlik sonu gerçekleştirilen görüşmelerden elde edilmiştir. Mühendislik tasarım süreci basamaklarını öğrenmelerine etkisi ise etkinlikler sonu sürece yönelik olarak, araştırmacılar tarafından 4'lü likert tipinde yapılandırılmış öğretmen değerlendirme rubrikleri ile ölçülmüştür. Elde edilen nicel veriler SPSS 25 programıyla analiz edilirken nitel veriler içerik analiz teknikleri ile analiz edilmiştir. Nicel verilerinden elde edilen bulgular sonucunda, STEM etkinliklerinin öğrencilerin temel bilimsel süreç becerilerine etkisi istatiksel olarak anlamlı bir fark oluşturmamıştır. Ancak nitel veri sonuçlarına göre öğrenciler STEM etkinliklerine yönelik olumlu görüşlerini, mühendislik mesleğini çok sevmiş olmaları, STEM etkinliklerinin çok eğlenceli bulmaları, deney yapmak istemeleri olarak belirtirken, mühendislik alanlarıyla ilgili bilgilerinin arttığı tespit edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular ışığında, araştırmacılara ve öğretmenlere yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the effects of STEM education on the performance of acquiring basic scientific process skills, awareness on engineering fields, learning the stages of engineering design process and the level of interest in STEM activities. The research group consisted of 19 preschoolers (5-6 age group, 7 girls, 12 boys) studying in a private institution located in Beylikdüzü district of Istanbul in 2017-2018 academic year, fall and spring term. In the research embedded mixed method was used to examine the development of scientific process skills of students which was produced three lecturers specialized in their field by Kunt (2016) , Original by Burns, Okey and Wise (1985) and adapted to Turkish by Aşkar, Geban and Özkan (1998) to measure the development of students' basic scientific process skills. scale was used. In order to determine the level at which STEM activities contribute to students' learning of engineering disciplines, resim What do engineers do? Öğrenci was used as pre-test and post-test. To determine how STEM activities affect students' level of interest, it was obtained from interviews at the end of each activity. On the other hand, the effects of engineering design process on learning were measured by the researchers using structured 4-point Likert type rubrics. The quantitative data were analyzed by SPSS 25 program and the qualitative data were analyzed by content analysis techniques. As a result of the findings obtained from the quantitative data, the effect of STEM activities on students' basic scientific process skills did not create a statistically significant difference. However, according to the qualitative data results, students stated their positive opinions about STEM activities as they liked the engineering profession very much, finding STEM activities as very entertaining and wanting to experiment, and their knowledge about engineering fields increased. In the light of the findings obtained from the research, suggestions for researchers and teachers were presented.