Sosyal uyum ve refah ilişkisinin ekonometrik analizi:Türkiye örneği
Econometric analysis of the relationship between social cohesion and well-being: The case of Turkey
- Tez No: 590777
- Danışmanlar: PROF. DR. SEDA ŞENGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonometri, Econometrics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal uyum, refah, iktisadi kalkınma, üç aşamalı ekk, dünya değerler araştırması, Social cohesion, well-being, economic development, three-stage least squares, world values survey
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Sosyal uyum, kavramsal olarak bir toplumun düzenleyici bir özelliği olarak görülmüştür ve topluluk üyeleri arasındaki karşılıklı bağımlılık, ortak sadakat ve dayanışma olarak tanımlanmıştır. Kalkınma kavramı da tek başına ekonomik büyüme değil aynı zamanda refah düzeyi ile açıklanmaktadır. Yüksek bir refah seviyesi için özgürlük, eşitlik ve güvenlik gibi temel toplumsal değerler önem taşımaktadır. Bu çalışmada sosyal uyumu oluşturan unsurların iktisadi kalkınma için öneminin anlaşılması amaçlandığından, iktisadi kalkınmanın göstergesi olan refah alınmıştır. Sosyal uyum ve refahın ilişkisini incelemek için Üç Aşamalı EKK yönteminden yararlanılmıştır. Birinci aşamasında mutlak gelirin içsel değişken olarak ele alındığı model EKK ile tahmin edilmiştir. Modelde, AI (mutlak gelir) içsel değişken olarak kabul edilmiştir. Bu nedenle, sistemdeki içsel değişkenler (AI) için birinci aşamada araç değerleri tahmin edilmiştir. Bu değerler, sistemdeki tüm açıklayıcı değişkenlerin, EKK kullanılarak içsel değişken üzerinde regres edilmesi ile oluşturulmuştur. İkinci aşamada, sistem için bir GLS tahmincisi ve hata terim matrisi için tutarlı bir tahmin edici hesaplanmıştır. Son aşamada, GLS tahmin denklemindeki tahmin edilmiş hata terim matrisi, sistemin tüm parametrelerini tahmin etmek için kullanılmıştır. Refahı temsilen üç ayrı bağımlı değişken ele alınmıştır. Bunlar mutluluk, tatmin ve mutluluk ile tahminden hesaplanan“etkileşim terimi”dir. Dünya Değerler Araştırması veri tabanında altıncı dalgasında yer alan Türkiye 2012 verileri kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
Social cohesion has been conceptually seen as a regulatory characteristic of a society and is defined as interdependence, common loyalty and solidarity among community members. The concept of development is not only understood by economic growth but also by well-being level. Basic social values such as freedom, equality and security are important for a high level of prosperity. In this study, since it is aimed to understand the importance of social cohesion factors for economic development, well-being has been taken as an indicator of economic development. The Three-Stage LS method was used to examine the relationship between social cohesion and well-being. In the first stage, the model where absolute income is considered as the endogenous variable was estimated by OLS. Therefore, in the first stage, instrumented values were estimated for the endogenous variables (AI) in the system. These values were developed by regressing all explanatory variables in the system on the endogenous variable using OLS. In the second step, a GLS estimator for the system and a consistent estimator for the error term matrix were calculated. In the last stage, the estimated error term matrix in the GLS estimation equation was used to estimate all parameters of the system. Three dependent variables were used to represent well-being. These are happiness, satisfaction and“interaction term”,which is calculated from happiness and satisfaction variables. Sixth wave of the World Values Survey database Turkey 2012 data are used.