Belediyelerde toplu iş sözleşmesi uygulamaları: İstanbul Büyükşehir Belediyesi
Collective bargaining agreement practices in municipalities: Istanbul Metropolitan Municipalty
- Tez No: 590787
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA DELİCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Public Administration, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Kamu İstihdamı, Toplu İş Sözleşmesi, Sendika, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Çalışma Koşulları, Public Employment, Collective Bargaining Agreement, Trade Union, Istanbul Metropolitan Municipality, Working Conditions
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri İlişkiler ve İnsan Kaynakları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu çalışmada, Türkiye'nin en büyük belediye teşkilatı olma özelliğine sahip olan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) ile belediye çalışanlarının örgütlenebilecekleri“genel işler”işkolunda en çok üyeyi barındıran sendikalardan Belediye-İş ve Hizmet-İş arasında yapılan toplu iş sözleşmelerinde çalışma koşullarının düzenlenmesi bakımından yıllar itibariyle meydana gelen değişimler değerlendirilmiştir. Yapılan değerlendirmeler özellikle kanunlardaki değişiklikler, yetkili sendika değişimi, yönetim anlayışında yaşanan dönüşümler çerçevesinde ele alınmıştır. Konunun incelenmesinde literatür taraması ve İBB ile Belediye-İş/Hizmet-İş arasında 1986-2020 yıllarını kapsayan 17 adet toplu iş sözleşmesinin analizi olmak üzere iki yöntem kullanılmıştır. Sonuç olarak, incelenen toplu iş sözleşmelerinin çalışma şartlarını düzenleyen hükümlerinin önemli bir bölümünde çalışanlar lehine olan düzenlemeler yapıldığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, collective bargaining agreements signed between Istanbul Metropolitan Municipality, the biggest municipal organization of Turkey, and Belediye-Is / Hizmet-Is examined. Municipal workers can be organized in the“general services”economic activity. Belediye-İş and Hizmet-İş unions have the highest number of members in this field. The changes in the collective bargaining agreements over the years in terms of regulation of working conditions were evaluated. The evaluations have been dealt with in particular within the framework of changes in the laws, change of the authorized union and transformations in the management approach. Two methods, namely literature review and analysis of 17 collective bargaining agreements between IMM and Belediye-İş / Hizmet-İş covering the years 1986-2020 were used in the examination of the subject. As a result, it was seen that a significant portion of the provisions of the collective bargaining agreements regulating the working conditions were made in favor of the employees.