Bir vakıf üniversitesinde yabancı dilde eğitimin mezuniyet öncesi tıp eğitimine etkileri üzerine görüşler
Views on the effect of foreign language medium of instruction on undergraduate medical education in a foundation university
- Tez No: 590890
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ODABAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: tıp eğitimi, İngilizce eğitim dili, yabancı dilde eğitim, yabancı dilde tıp eğitimi, İngilizce tıp eğitimi, medical education, English medium of instruction, education in foreign language, medical education in foreign language, medical education in English
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma tıp eğitiminin anadil dışında İngilizce olarak verilmesinin eğitim süreçlerine etkisini araştırmak amacıyla yapılan niteliksel bir araştırmadır. Çalışmanın veri toplama aşaması Nisan – Ağustos 2018 tarihleri arasında İstanbul'da eğitim dili İngilizce olan bir vakıf üniversitesi tıp fakültesinde gerçekleştirilmiştir. Çalışmada değişik akademik unvanlara sahip temel, dahili ve cerrahi bilimlerden toplam 27 öğretim üyesi ile derinlemesine görüşmeler yapılmış, toplam altı odak grup ve bir derinlemesine görüşme ile tüm sınıflardan öğrencilerin görüşleri derlenmiş, ayrıca yabancı uyruklu öğrenciler, mezunlar, idari personel ve iki yöneticiden derinlemesine görüşmeler yoluyla veri toplanmıştır. Ayrıca çalışmaya katılan tüm bireylerden yapılandırılmış bir form vasıtasıyla demografik verileri ve eğitim geçmişlerine dair bilgi alınmıştır. Toplanan niteliksel veriler tematik analiz ile değerlendirilmiştir. Çalışmaya katılan tüm tarafların ortak görüşü hekimlikte İngilizce yeterliliğinin günümüz şartlarında olmazsa olmaz olduğu, İngilizcenin özellikle bilgi kaynaklarına ulaşım ve uluslararası eğitim, mesleki gelişim ya da çalışma olanakları açısından avantaj sağladığı, İngilizce tıp eğitiminde niteliği artırmanın birinci koşulunun öğretim üyesinin dil yeterliğini artırmak olduğu ve bu sağlanmadığında eğitimin sekteye uğradığı, pratikte klinik eğitimin İngilizce olarak verilmesinin mümkün gözükmediği şeklindedir. Tartışmalı konular ise tıbbi İngilizcenin ve İngilizce yeterliliğin geliştirilmesinin nasıl ve ne zaman yapılacağı ile bugünkü haliyle İngilizce tıp eğitiminin getirisi ve götürüsü arasındaki dengedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this qualitative study is to investigate the effects of English medium of instruction (EMI) as a non-native language in medical education on educational processes. The data collection phase of the study was conducted between April and August 2018 in a medical school of a foundation university with EMI in İstanbul. The study consists of in-deep interviews with 27 faculty from departments of basic, medical and surgical sciences, and six focused group and one in-depth interview with students from all years as well as in-depth interviews with international students, alumni, administrative staff and two executives for data gathering. Demographic data and information on educational background were obtained using a constructed questionnaire. Qualitative data was analyzed with thematic analysis method. All participants concur that today English proficiency is a sine qua non for a physician, English proficiency is linked with advantages in gaining access to knowledge sources, international education, professional development and work opportunities, the first prerequisite to improve quality in EMI medical education is to improve the English proficiency level of faculty and in cases where this condition cannot be fulfilled the education is impaired and provision of clinical education in English does not seem to be practicable. The points which need to be subjected to further discussion are when, and how medical English and English proficiency in general should be provided and the balance between the pros and cons of EMI medical education as practiced today.