The importance of understanding descriptive grammar in L2: A corpus-based study
Yabancı dilde dilbilgisi öğretiminde betimsel yaklaşımın önemi: Bir derlembilim çalışması
  1. Tez No: 699701
  2. Yazar: GAYE ÖZYOLDAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYSUN KUNDURACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dilbilim, Eğitim ve Öğretim, Linguistics, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Kuralcı Dilbilgisi, Betimleyici Dilbilgisi, Standart İngilizce, Yabancı Dil Olarak İngilizce, Derlem, Prescriptivism, Descriptivism, Standard English, English as a Foreign Language, Corpus
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Standart/Ölçünlü İngilizcede kuralcı dilbilgisi yaklaşımları tarafından doğru/yanlış kabul edilen buyurucu kullanımlar ile İngilizce anadil konuşucularının kullandığı güncel İngilizce arasında yer yer tutarsızlıklar dikkati çekmektedir. Bu durum, İngilizceyi yabancı dil olarak öğreten eğitmenler için, sınıfta dilbilgisi öğretimi yöntemlerinde bir ikiliğe yol açmaktadır. Bu çalışma temel olarak, ayrık mastar kullanımı, tümce sonunda ilgeç kullanımı, tümce içerisinde ikili olumsuzluk biçimi kullanımı, ve 'gibi' anlamına gelen like sözcüğünün bağlaç olarak kullanımı gibi, kuralcı dilbilgisi uzmanları tarafından dilbilgisine aykırı olduğu iddia edilen dört yapının gerçek güncel kullanımını araştıran bir derlem çalışmasıdır. Ayrıca, İngilizce eğitmenlerinin Standart İngilizce kavramı hakkındaki görüşleri araştırılmaktadır. Türkiye'de bir vakıf üniversitesinde, anadili Türkçe olan 33 tane İngilizce eğitmeninin, İngilizcenin güncel kullanımına ilişkin farkındalıklarını ölçen bir anket yapılmış ve 10 katılımcı ile de dilbilgisi öğretimlerinde kuralcı normlara mı yoksa çağdaş kullanımlara mı öncelik verdiklerini araştıran bir röportaj yapılmıştır. Bu çalışmanın temel amacı, yukarıda bahsedilen yapıların İngilizcedeki doğal kullanımlarını göstererek, betimleyici dilbilgisinin gerçekliğini ve böylelikle üstünlüğünü kanıtlamak, İngilizce öğretmenlerini, derlem araştırması yoluyla ilgili yapıların güncel kullanımları hakkında bilgilendirmek, öğretim uygulamalarında derlem yardımıyla kendilerini güncel tutarak İngilizcenin çağdaş kullanımı hakkında daha fazla farkındalık kazanmaya teşvik etmek ve derlem çalışmalarının dilbilgisi eğitimindeki önemini ortaya çıkarmaktır.
Özet (Çeviri)
There is often a discrepancy between what is considered grammatically correct under prescriptive rules of Standard English (SE) and how native-speakers use English contemporarily, resulting in a dichotomy in grammar instruction choices for English as a foreign language (EFL) teachers in the classroom. This study is basically a corpus study which investigates the actual use of certain English structures considered ungrammatical by the prescriptive grammarians, i.e. split infinitives, preposition stranding, double negatives, and like as a conjunction. In addition, it explores EFL teachers' views about the notion of SE. 33 Turkish EFL teachers in a foundation university in Turkey were surveyed in terms of their awareness of the contemporary use of English and 10 of them were also interviewed in order to understand their prioritization of whether prescriptive norms or contemporary usage of the language in their grammar instruction. The main aim of this paper is to show the superiority of descriptive grammars through the natural uses of the above forms in English and to inform EFL teachers about the contemporary usage of the relevant constructions through corpus research and encourage them to integrate greater awareness of the present-day English by keeping themselves up-to-date with the help of corpora in their teaching practices.