Zekâ oyunlarının, 4. sınıf öğrencilerinin problem çözmeye ilişkin karar verme becerisine, sabırlı davranış göstermesine ve okul doyumuna etkisinin incelenmesi
Investigation of the effects of intelligence games on 4th grade students' decision making skills, patient behavior and school satisfaction
  1. Tez No: 590945
  2. Yazar: MEHMET ESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FUAT SERKAN SAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Zekâ, Oyun, Zekâ Oyunu, intelligence, games and intelligence games
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mersin Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Dünya geleceğinin değişmesi ile birlikte insanoğlunun ihtiyaç duyduğu becerilerde de değişiklik olmuştur. Değişen bu yeni düzene en hızlı uyum sağlayan birey diğerlerine göre bir adım önde olacaktır. Değişim toplumun her kademesinde olduğu gibi eğitim kademesinde de etkili olmuştur. Eğitimde 21.yy becerilerine uygun planlama yapılmaktadır. Bu planlamada zekâ kavramı, oyun ve zekâ oyunları önemli yer kaplamaktadır. Zekâ, kavramları kullanarak, nesneler arasındaki ilişkiyi kavrayabilme, soyut düşünme, akıl yürütme ve bu zihinsel faaliyetleri bir amaca yönelik olarak kullanabilme yetenekleri olarak tanımlanmaktadır. Zekâ oyunları bireylerin kendi potansiyellerinin farkına varabilmeleri, doğru ve hızlı karar verebilmeleri, problemler karşısında kendilerine özgü çözüm yolları üretebilmeleri, sabırla bekleyebilmeleri ve en önemlisi de kendilerini sürekli yenileyebilmeleri için sunulan etkinliklerdir. Alanyazın incelendiğinde, zekâ oyunlarının, bu becerilerin gelişimi üzerindeki etkilerini ortaya koyan fazla çalışma bulunmamaktadır. Bundan dolayı, bu çalışmada, zekâ oyunlarının, 4. sınıf öğrencilerin karar verme, sabırlı davranış gösterme ve okul doyumu gibi değişkenler üzerindeki etkisi incelenmiştir ve zekâ oyunlarının belirlenen değişkenlere etkilerine yönelik bu çalışmadan elde edilen bilgilerin ilgili alan yazına bir katkı sağlaması öngörülmektedir. Yarı-deneysel desenle yapılan bu çalışmaya 62 ilkokul 4. Sınıf öğrencisi (Kontrol Grubu n:32; Deney grubu n:30) katılmıştır. Deneysel süreçte, ön-test ve son- test olarak“Çocuklar İçin Kapsamlı Okul Doyum Ölçeği”,“Problem Çözmeye İlişkin Karar Verme Ölçeği”ve“Sabırlı Davranış Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizi için Mann Whitney U testi ve Bağımsız örneklemler için t-Testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, zekâ oyunlarının öğrencilerin okul doyumlarını, karar verme becerilerini ve sabırlı davranış gösterme becerilerini olumlu yönde etkilediğini ve ölçek puanlarında önemli bir artışa sebep olduğunu göstermiştir. Ancak, cinsiyet değişkenine göre anlamlı bir fark bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
With the change of the future of the world, there has been a change in the skills that human beings need. The fastest adapting individual to this changing new order will be one step ahead of the others. Change has been effective in education as well as in all levels of society. In education, planning is made in line with 21st-century skills. In this planning, the concept of intelligence, games and intelligence games occupy an important place. Intelligence is defined as the ability to comprehend the relationship between objects, abstract thinking, reasoning and to use these mental activities for a purpose. Intelligence games are the activities offered for individuals to realize their own potential, to make correct and quick decisions, to produce their own solutions to problems, to wait patiently and most importantly to renew themselves constantly. When the literature is reviewed, it was found that there are not many studies that reveal the effects of intelligence games on the development of these skills. Therefore, in this study, the effect of intelligence games on variables such as decision making, patient behaviors and school satisfaction of 4th grade students was investigated and it is predicted that the information obtained from this study will contribute to the related literature. 62 primary school 4th-grade students (Control Group n: 32; Experimental group n: 30) participated in this study conducted with a quasi-experimental design. In the experimental process,“Overall School Satisfaction Scale for Children”,“Decision Making Scale for Problem Solving”and“Scale of Uncomplaining Behavior”were administered as pre-test and post-test. Mann Whitney U test and independent samples t-test were utilized for the analysis of the data obtained from the study. The results of the research showed that intelligence games positively affected the students' school satisfaction, decision making skills and patient behaviors and caused a significant increase in the scale scores. However, there was no significant difference according to gender.