Etkin vergilemede mali müşavirlik mesleğinin kurumsallaşmasının ve bağımsız denetimin rolü: Şanlıurfa ili örneği
The role of institutionalization of financial consultancy in effective taxation and the role of independent auditing: Sample of Şanlıurfa province
  1. Tez No: 590946
  2. Yazar: FEHİME ÇOBAN AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MURAT DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, İşletme, Finance, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Etkin vergileme, Mali mıışavirlik, Kun.ıınsallaşma, Bağımsız denetim
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Harran Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Maliye Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Vergi bir ülkenin çarkının dönmesinde en önemli etkenlerden bir tanesidir. Bu bağlamda bu araştırmada etkin vergilemede mali müşavirlik mesleğinin kurumsallaşmasının ve bağımsız denetimin rolü incelenmiştir. Bu araştırmanın gerçekleşmesi için Şanlıurfa ilindeki vergi mükellefleri, vergi dairesi çalışanları ve mali müşavirleri saha çalışması olarak kullanılmıştır. Saha çalışmasında vergi mükellefi, serbest muhasebeci mali müşavir (SMMM) ve vergi dairesi çalışanlarına yönelik üç ayn anket hazırlanmıştır. Ankette 154 vergi mükellefi, 62 SMMM ve 4 7 vergi dairesi çalışanına ulaşılmıştır. Vergi mükellefi anketinde cinsiyet, yaş ve eğitim durumu yanında yıllık geliri ve tahmini olarak ödediği vergi sorulmuştur. Akabinde mükellefin kurumsallaşma, vergiye bakışı ve vergi dairesi ile ilgili görüşleri sorulmuştur. Mali müşavirlere yönelik ankette ise cinsiyet, yaş ve yıllık gelir yanında iş deneyimleri, kurumsallaşma, vergi dairesi, vergi mevzuatı ve vergi süreçleri ile ilgili algı ve değerlendirmeleri sorulmuştur. Vergi dairesi çalışanlarına uygulanan ankette cinsiyet, yaş ve mesleki deneyim yanında kurumsallaşma, vergi mükellefi, mali müşavirlik ve vergilendirme süreçlerine ilişkin değerlendirme ve önerileri sorulmuştur. Anketlerin uygulanması ile elde edilen veriler tanımsal veri analizi ve tablolarla analiz edilmiştir. Bu verilerin analiz edilmesi için Excel ve SPSS programları kullanılmıştır. Bu araştırmanın amacı kapsamında birçok araştırma problem oluşturulmuş ve bunlara yönelik veriler betimsel olarak analiz edilmiştir. Bu iV araştırma problemleri arasında mali müşavirlerin mükellefo maddi açıdan bağımlılığının azaltılması ve mali müşavirlik mesleğinin kurumsallaşması halinde vergi kaybının minimum düzeye inebileceği incelenmiş ve bulgular bu hipotezi doğrulamıştır. Vergi mükellefi en az vergi ödeten mali müşaviri tercih etmektedir. Buna karşılık mali müşavir bu görüşe katılmasa da ücretini mükelleften aldığından dolayı mesleğini ideal bir şekilde icra edememektedir. Ayrıca şu sonuca varılmıştır; mükellef kamu yatırımlarmm ve hizmetlerinin (ulaşım, adalet, eğitim, sağlık, güvenlik gibi) tamamen vergi gelirleri ile karşılandığı ve bunların kendine geri döndıığtıne inandırılırsa vergi ödeme isteği artar ve vergi gelirleri arttırılabilir.
Özet (Çeviri)
Tax is one of the most important factors in turning a country's wlıeel. In this context, in this study, the role of institutionalization of auditing profession and the role of independent auditing was investigated. In order to realize this research, taxpayers, tax authorities and financial advisers in Şaıılıurfa province were used as fıeld studies. In the fıeld study, three different questionnaires were prepared for taxpayers, independent accountant and public accountants. 154 taxpayers, 62 independent accountants and 47 tax office employees were reached in the survey. The taxpayer questionnaire was conducted to learn about the annual income and estimated tax, as well as gender, age and education. Subsequently, the taxpayer was asked about the institutionalization, the tax approach and the tax office. The questionnaire for financial advisors was asked about their perceptions and evaluations related to work experience, institutionalization, tax office, tax legislation and tax processes as well as gender, age and annual inceme. The questionnaire, which was applied to the employees of the tax office, was asked about the evaluation and suggestions regarding gender, age and professional experience as well as institutionalization, taxpayer, financial consultancy and taxation processes. The