Mecmû'a-i Eş'âr (22 SEL 2207/2) inceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım
Mecmûúa-i Eşúâr (22 SEL 2207/2) analysis-text-dictionary-facsimile
- Tez No: 591109
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ KEZİBAN PAKSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Türk Dili ve Edebiyatı, Linguistics, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: mecmû'a, Mecmû'a-ı Eş'âr (22 Sel 2207/2), tedavi, şiir, mecmû'a, Mecmû'a-ı Eş'âr (22 Sel 2207/2), treatment, poem
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 161
Özet
Mecmû'a, seçilmiş yazılardan meydana getirilen yazma eser anlamına gelmektedir. Bu çalışmada Edirne Selimiye Yazma Eserler Kütüphanesi'nde (22 SEL 2207/2) arşiv numarası ile kayıtlı“Mecmû'a-i Eş'âr”adlı mecmû'a incelenmiştir. Önce mecmû'anın ne olduğuna dair kısaca bilgi verilmiş, ardından tezimize konu olan mecmû'anın şekil özellikleri ve muhtevâsı üzerinde durulmuştur. En son olarak da mecmû'a metni bilimsel bir metodla transkribe edilmiştir.Tezimizin son bölümünde de sözlük ve çalışmaya konu olan mecmû'anın tıpkıbasımı yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
Mecmû'a means manuscript composed of selected writings. In this study,“Mecmû'a-i Eş'âr”registered with the archive number in Edirne Selimiye Manuscripts Library (22 SEL 2207/2) was examined. First brief information was given about what is mecmû'a and then the shape features and content of mecmû'a which is the subject of our thesis, is emphasized. Finally, the text of mecmûúa has been transcribed with a scientific method. The last part of our thesis contains the exact edition of the mecmû'a which is the subject of the study.