Türkiye'de yerel yönetimlerde emlak vergisi uygulamalarında karşılaşılan sorunlar ve çözüm önerileri
Problems and solutions in the real estate tax practice in local government in Turkey
- Tez No: 591159
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CANDAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yerel Yönetimler, Belediyeler, Emlak Vergisi, Taşınmaz, Değer Tespiti
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 125
Özet
Vergi kavramı ilk çağlardan bu yana toplumlarda önemini korumaktadır. Nitekim devlet düzeninin olmadığı dönemlerde bile toplumlar ortak ihtiyaçların karşılanabilmesi adına çözüm arayışlarına girmiştir. Türkiye'de“vergi”ifadesi ile anlam kazanan bu ekonomik değer, çok farklı isimler altında ve çok farklı uygulama biçimleri ile çeşitlenerek neredeyse tüm dünyada uygulama alanı bulmuştur. Ülkemize bakıldığında belirli bir bölgede bir arada yaşayan insan toplulukların ortak ihtiyaçlarını yerel yönetimler karşılamaktadır. Yerel yönetimler içinde ise belediyeler ön plana çıkmaktadır. Belediyeler bu ihtiyaçları karşılarken çeşitli gelir kaynaklarından yararlanmaktadır. Emlak vergisi ise belediyelerin en önemli gelir kaynakları arasında sayılmaktadır. Bu çalışmanın temel araştırma sorusu; belediyeler tarafından tarh, tahakkuk ve tahsil edilen emlak vergisinin etkin ve verimli bir şekilde kaynak oluşturmak için amacında kullanılıp kullanılamadığının tespitidir. Çalışmada ikincil kaynaklar üzerinde yapılan taramalardan elde edilen verilerden faydalanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre emlak vergisinin matrah tespitinden tahsiline kadar neredeyse bütün aşamalarında etkin ve verimli bir uygulamanın yapılamadığı belirlenmiştir. Son olarak belirlenen bu sorunlara ilişkin özellikle uygulamacılar için çeşitli çözüm önerileri getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The concept of tax has been important in societies since early ages. As a matter of fact, even in the absence of state order, societies have sought solutions in order to meet common needs. This economic value, which has gained meaning with the expression“tax”in our country, has found application in almost all over the world by diversifying under very different names and with different application forms. In Turkey, local governments meet the common needs of human communities living together in a particular region. Within the local administrations, municipalities come to the forefront. Municipalities benefit from various sources of income while meeting these needs. real estate tax is one of the most important sources of income of municipalities. The basic research question of this study; the determination of whether the tax levied, accrued and collected by the municipalities can be used in an effective and efficient manner in order to generate resources. In the study, the data obtained from the surveys on secondary sources were used. According to the results of the research, it was determined that an effective and efficient implementation could not be performed in almost all stages of the real estate tax from the determination of the tax base. Finally, various solutions have been proposed for these problems, especially for practitioners. Keywords : Local Governments, Municipalities, Real Estate Tax, Estate, Valuation.