Bankalarda kurumsal yönetim uygulamaları ile finansal performans arasındaki ilişkinin incelenmesi: Borsa İstanbul'da bir araştırma
Investigation of the relationship between corporate governance practices and financial performance in banks: A research in Borsa Istanbul
- Tez No: 691573
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KORAY TUAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bankalarda kurumsal yönetim, bankacılık sektörü, kurumsal yönetim, Corporate governance banks, banking sector, corporate governance
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 119
Özet
Bu çalışmanın amacı, Borsa İstanbul'da işlem gören bankaların kurumsal yönetim uygulamaları ile finansal performansları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmamızda, 2016 ve 2020 yılları arasında BİST'te işlem gören 12 bankanın verileri toplanarak istatistiki bilgiler haline getirilmiştir. Bağımlı değişken olarak aktif kârlılık oranı kullanılmıştır. Bağımsız değişkenler olarak; yönetim kurulu büyüklüğü, yönetim kurulu kadın üye oranı, yönetim kurulu bağımsız üye oranı, halka açıklık oranı ve yönetim kurulu üyeleri yüksek lisans eğitim durumu kullanılmıştır. Kontrol değişkenleri olarak ise toplam aktif büyüklüğü logaritması, sermaye yeterlilik rasyosu ve takip/kredi oranı kullanılmıştır. Bankaların verileri incelemek ve test etmek için önce Hausman Testi yapılmış ve Sabit Etkiler Modeli kullanılmaya karar verilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, aktif kârlılık oranı ile yönetim kurulunda bulunan kadın üye oranı ve toplam aktiflerin doğal logaritması arasında pozitif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Aktif kârlılık oranı ile araştırmada kullanılan diğer bağımsız ve kontrol değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki olmadığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the relationship between corporate governance practices and financial performance of banks traded in Borsa Istanbul. In this research, the data of 12 banks traded on the BIST between 2016 and 2020 were collected and turned into statistical information. Return on assets was used as the dependent variable. As the independent variable; the size of the board of directors, the ratio of female members of the board of directors, the ratio of independent members of the board of directors, the free float ratio and the graduate education level of the board members were used. As control variables, logarithm of total asset size, capital adequacy ratio and follow-up loan ratio were used. In order to examine and test the data of the banks, the Hausman Test was performed and it was decided to use the Fixed Effects model. As a result of the analysis, a positive and significant relationship was found between the return on assets ratio and the ratio of female members in the board of directors and the natural logarithm of total assets. It was observed that there was no significant relationship between the return on assets ratio and other independent and control variables used in the research.