Sık kullanılan steroid olmayan antiinflamatuar ilaçların güvenli kullanımı ve istenmeyen etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of adverse drug reactions of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) and their safety profiles
- Tez No: 59132
- Danışmanlar: PROF. DR. SUNA DURU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlar, steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçlara ait ters etkiler iv
- Yıl: 1997
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 320
Özet
ÖZET Analjezik, antipiretik ve/veya anti-inflamatuar etkinliğe sahip steroidal olmayan anti-inflamatuar ilaçlar dünyada ve Türkiye'de hemen hemen her yaş grubu tarafından yaygın olarak reçeteli ve reçetesiz olarak kullanılmaktadır. Ancak bu ilaçların birçok ters etkileri vardır. Bu nedenle bu çalışmada steroid olmayan anti-inflamatuar ilaçların tanımı ve tarihçesi, sınıflandırılması, terapötik ve olası endikasyonları, terapötik etki mekanizmaları, farmakokinetik özellikleri, yaşlılık, hamilelik ve laktasyon dönemi dahil fizyolojik dönemlerde güvenli kullanımları, diğer ilaçlarla farmakokinetik ve farmakodinamik etkileşmeleri ve bazı laboratuar ölçümlerini etkilemeleri, gastrointestinal kanal sistemi başta olmak üzere, böbrek, karaciğer, kalp, hematopoetik sistem, santral sinir sistemi gibi hayati organlara toksisiteleri ve toksisite mekanizmaları derlenmiş ve değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) which have analgesic, antipyretic and/or anti-inflammatory activity, have been used with or without prescription by all age groups in Turkey as well as in the world. However, These drugs have many adverse effects in humans. Therefore in this study, the description, history, classification of NSAIDs and their therapeutic and possible indications, mechanism of their therepeutic effects, pharmacokinetic features as well as their safe utilization in the physiological periods including pregnancy and lactation, interference with laboratory tests and their toxic effects on vital organs such as the gastro-intestinal tract, the kidney, liver, heart, hematopoetic system, central nerves system, and their mechanism of toxicity have been reviewed and evaluated. Key word: Non-steroidal anti-inflammatory drugs, Adverse effects of non steroidal anti-inflammatory drugs.