Lise öğrencilerinin sağlık okuryazarlığı
Health literacy of high school students
  1. Tez No: 591345
  2. Yazar: FİRUZE KARABACAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE ERGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Ergen, sağlık okuryazarlığı, lise öğrencileri, Adolescent, health literacy, high school students
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Lise Öğrencilerinin Sağlık Okuryazarlığı Öğrencinin Adı: Firuze Karabacak Danışman: Doç. Dr. Ayşe Ergün Anabilim Dalı: Sağlık Bilimleri Fakültesi, Hemşirelik Bölümü, Halk Sağlığı Hemşireliği Anabilim Dalı Amaç: Bu çalışma lise öğrencilerinde sağlık okuryazarlığı düzeyini belirlemek amacıyla yapıldı. Method: Bu tanımlayıcı araştırmanın evrenini 2018-2019 eğitim-öğretim yılında Ankara Çankaya ilçesindeki 3 okulda öğrenim gören (N=1672) lise öğrencileri oluşturdu. Araştırma anadolu lisesi 272, mesleki ve teknik anadolu lisesi 165, sosyal bilimler lisesi 394 olmak üzere toplam 821 öğrenci ile tamamlandı. Veriler tanıtıcı özellikler formu, Ergenlerde Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği (ESOÖ) ile toplandı. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 16,06±1,11'di. Cinsiyet dağılımı %57 kadın, %43 erkekti. Öğrencilerin %35,8'inin anne eğitim durumu, %48,4'ünün baba eğitim durumu üniversite düzeyindeydi. Yüzde 53,4'ü sağlık durumunu“iyi”olarak değerlendirdi. Öğrencilerin ESOÖ-alt boyut puan ortalamaları öz yeterlilik için 32,95±5,67; erişim alt boyutu için 31,13±6,02, anlama alt boyutu için 32,85±5,84, okuma alt boyutu için 19,86±4,48, kullanma alt boyutu için 17,13±4,44, değerlendirme alt boyutu için 15,67±3,41, algılama alt boyutu için 11,24±2,89 bulundu. Sonuç: Lise öğrencilerini sağlık okuryazarlığı konusunda bilinçlendirmek için eğitimlerin düzenlenmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Health Literacy Of High School Students Student's name: Firuze Karabacak Supervisor: Doç. Dr. Ayşe Ergün Department: Department of Public Health Nursing, Faculty of Health Sciences Aim: This study was designed in order to determine the levels of health literacy on high school students. Method: The population of this cross-sectional study consisted of high school students (N=1672) studying in Çankaya district of Ankara in the three schools year of 2018-2019. The study was completed with a total of 821 students including 272 students from anatolian high school, 165 students from vocational and technical high school, and 394 students from social sciences high schools. The data were collected via Identifier Information Form, Health Literacy Measure for Adolescents. Results: The mean age of the students was 16,06 ± 1,11. Gender distribution was 57% female and 43% male. 35,8% of the students had mother education level and 48,4% had father education level. 53,4 percent considered“good”health status. The mean scores of subscale scores of the students were 32,95 ± 5,67 for self-efficacy; 31,13 ± 6,02 for the access sub-dimension, 32,85 ± 5,84 for the understanding sub-dimension, 19,86 ± 4,48 for the reading sub-dimension, 17,13 ± 4,44 for the use sub-dimension, 15 for the evaluation sub-dimension 15,67 ± 3,41, and 11,24 ± 2,89 for the detection subscale. Conclusion: It is suggested that trainings are organized to raise the awareness of high school students about health literacy.