Arabuluculuk sürecinde taraf vekilliği
Party attorneyship during arbitration process
- Tez No: 591346
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ŞÜKRAN AKGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yöntemleri, Arabuluculuk, Arabuluculukta Taraf Vekilliği, Arabuluculukta Avukatlık, Alternative Dispute Settlement Methods, Arbitration, Parties Attorneyship in Arbitration, Lawyership in Arbitration
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Medeni Usül İcra İflas Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 201
Özet
İnsanlığın ilk dönemlerinden beri uyuşmazlıklar dostane yollarla çözümlenmeye çalışılmıştır. Bu çaba ilerleyen yüzyıllarda insanları, kullanılan dostane çözüm yol ve yöntemlerini hukuki bir altyapıya kavuşturarak belirli bir düzene oturtmaya ve mevzuata dahil etmeye sevk etmiştir. Dostane çözüm yöntemlerinin bir türü de arabuluculuktur. Arabuluculuk, ülkemizde de birçok getirisi ile mahkeme dışı uyuşmazlık çözüm yöntemi olarak hızla yaygınlaşmış, giderek daha çok tercih edilmiş ve günümüzde en çok tanınan ve en etkili kullanılan yöntem haline gelmiştir. Arabuluculuk yöntemi Türk hukukunda, bugüne dek genelde“arabulucu”ile özdeşleşecek biçimde işlenmiştir. Gerçekten yazında, arabuluculuğun özellikleri, arabulucu olmanın şart ve yöntemleri ile arabulucunun görevini ifa şekli üzerinde durulmuştur. Ancak arabuluculuk süreci yalnızca arabulucudan ibaret değildir. Kurumun diğer süjeleri olan taraflar ve taraf vekillerinin görüşmelerdeki rolleri, amaç ve çabaları, uzlaşma zeminine bakış açıları ile çıkarları; yapılacak arabuluculuğun gerçekliğini, sürecini ve neticesini asli olarak etkileyen unsurlardır. Sürecin yürütümünde tarafların asıl söz sahibi olduğu dikkate alındığında taraflar adına süreci yürüten taraf vekillerinin rolü daha iyi anlaşılmaktadır. Eldeki çalışmanın temel amacı, taraf vekili olarak avukatların arabuluculuk süreci öncesinden sonrasına de hakları, yükümlülükleri ve rollerinin ele alınmasıdır. Eldeki çalışmada, taraf avukatlarının arabuluculuk uygulamasında hak, yetki ve yükümlülükleri, süreçte üstlendikleri roller ve kuruma katkıları irdelenecektir.
Özet (Çeviri)
Since the first periods of humanity, disputes have always been tried to be settled in an amicable manner. This effort has led people to organize these amicable ways and methods used by making them have a legal basis and include them into the legislation in the following centuries. One type of the amicable settlement methods is arbitration. Arbitration has rapidly expanded, been gradually preferred more and has become the most common and efficient method used as an extrajudicial dispute settlement method with many advantages in our country as well. Arbitration method has been treated in a way in Turkish Law that is has been associated with the“arbitrator”. In fact in literature, the features of arbitration, conditions and methods to become an arbitrator and the way how the arbitrator performs his/her duty has been underlined. However, arbitration does not consist of arbitrator only. Other subjects of the institution, roles of parties and parties' lawyers, their targets and efforts, their point of views in and interests from the arbitration basis are factors principally affect the reality, process and result of the arbitration to be made. When considered the parties have an essential say in handling the process, roles of parties' attorneys handling the process on behalf of the parties are better understood. The main purpose of the present study is to examine the rights, obligations and roles of the lawyers as parties' attorneys from the beginning until the end of the arbitration process. The present study shall examine the rights, authorities and obligations, roles undertaken during the process and their contributions to the institutions shall be examined.