The effect of greenhouse gas emissions disclosures on firm's market value: Evidence from BIST sustainability index
Sera gazı emisyonu açıklamalarının firmanın piyasa değeri üzerindeki etkisi: BIST sürdürülebilirlik endeksi uygulaması
- Tez No: 922982
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜROL DURAK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sera gazı emisyonları, finansal performans, çevresel performans, GHG emissions, financial performance, environmental performance
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
ÖZ SERA GAZI EMİSYONU AÇIKLAMALARININ FİRMANIN PİYASA DEĞERİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: BIST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİ UYGULAMASI Ede Şentürk, Çiğdem Doktora Tezi, İngilizce İşletme Danışman: Doç. Dr. Mustafa Gürol DURAK Aralık 2024 Son dönemlerde, iklim değişikliği ve etkileri global bir konu haline gelmiştir. Bu farkındalık kapsamında, çevresel düzenlemeler son 20 yılda hız kazanmıştır. Buna paralel olarak, geniş katılımlı paydaşlar (müşteriler, çalışanlar ve sivil toplum örgütleri gibi) iklim değişikliğinin sonuçlarına yönelik, firmalara sera gazı emisyonlarını azaltmaları yönünde baskı yapmaya başladılar. Bu nedenle, firmalar stratejik yönetim karar alma süreçlerinde küresel ısınmayı deneyimlemiş ve benimsemişlerdir. Özellikle, çevresel raporlamalarında sera gazı emisyonu bilgilerinin açıklanması, firmalar tarafından meşruiyetlerini sağlamak için bir iletişim aracı olarak görülmektedir. Bu ilişkiyi değerlendirmek için birçok akademisyen, firmaların çevresel performanslarını geliştiğinde iyi bir finansal performansa sahip olup olmadıklarını araştırmaya çalışmıştır. Ancak, literatürde çevresel performans ile finansal performans ilişkisine ilişkin karışık bulgular bulunmaktadır. Bu tez çalışması, literatüre kanıt eklemek için GHG Açıklama Puanı olarak ölçülen çevresel performansı ile sırasıyla EPS ve MTB olarak ölçülen şirket performansı ve piyasa performansı arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Tez çalışması için kullanılan örneklem, 2016-2021 döneminde BIST Sürdürülebilirlik Endeksi'nde işlem gören firmaları kapsamaktadır. Sonuçlar değerlendirildiğinde, çevresel performansın (GHG Açıklama Puanı) şirket performansı (EPS) üzerinde olumlu bir etkiye sahip olduğunu, ancak şirket piyasa değeri (MTB) ile çevresel performans (GHG Açıklama Puanı) arasında önemsiz bir ilişki olduğunu ortaya koymaktadır. Bulgular, yatırımcıların Türkiye'de riski değerlendirme ve yatırım kararlarını almada karbon açıklamalarını yararlı bulduğunu göstermektedir. Ancak, piyasa tepkisi ile çevresel performans göstergesi olan GHG Açıklaması Puanı ile anlamlı bir ilişkiye bulunamamıştır. Kontrol değişkenlerine ilişkin sonuçlar kaldıraç oranının MTB ile anlamlı ve negatif bir ilişkiye sahip olduğunu, kurumsal yönetimin ise MTB ile anlamlı ve pozitif bir ilişkiye sahip olduğunu göstermektedir. Bu tez, Türkiye için çevresel performans ile finansal performans arasındaki ilişkiye dair devam eden akademik tartışmaya katkıda bulunmaktadır. Ayrıca, karbonla ilgili açıklamanın önemi konusunda yatırımcılar, yöneticiler ve politika yapıcılar için gelecekteki araştırmalara önemli katkılar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECT OF GREENHOUSE GAS EMISSIONS DISCLOSURES ON FIRM'S MARKET VALUE: EVIDENCE FROM BIST SUSTAINABILITY INDEX Ede Şentürk, Çiğdem PhD, Business Administration Program Advisor: Assoc. Prof. Dr. Mustafa Gürol DURAK December 2024 Climate change and its effects are global business issues around the world. In the light of this awareness, environmental regulations are gaining momentum especially last two decades. Parallelly, a broad range of stakeholders such as customers, employees, and civil society organizations have started to put pressure on firms to decrease their GHG emissions regarding the negative effects of climate change. Therefore, firms have experienced and adopted to global warming in their strategic management decision making. Especially, disclosing GHG emission information in their environmental reporting is seen as an instrument and communication tool by the firms in order to provide their legitimacy. To assess this relationship, many scholars have tried to investigate whether firms have good financial performance when they improve their environmental performance. However, there are mixed findings for environmental performance and financial performance association. To add evidence the literature, this thesis insights into the relationship between environmental performance measured as GHG Disclosure Score and both firm performance and market performance measured as EPS and MTB, respectively. The sample includes firms that traded in BIST Sustainability Index during the period of 2016-2021. The findings show that there is a positive influence of environmental performance (GHG Disclosure Score) on firm performance (EPS). However, there is insignificant association between firm market value (MTB) and environmental performance (GHG Disclosure Score). The results indicate that investors assess carbon disclosures benefical for evaluating risk and making their investment decisions in Turkey. On the other hand, market reaction is inconsistent with GHG Disclosure. The results on the control variables reveal that leverage is significant and negative link with MTB while corporate governance is significant and positive link with MTB. This thesis contributes to the ongoing academic debate on the assocaiation between environmental performance and financial performance for Turkey. This thesis also offers to future research valuable insights for investors, managers and policy makers in relevance of carbon-related disclosure.