Bankalarda sermaye yeterliliği rasyosunun risk yönetiminde ve karlılıkta etkileri
Capital adequacy in banks with risk management and profitability
- Tez No: 591440
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇİĞDEM ÖZARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bankacılık, İşletme, Banking, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: BASEL, Türk Bankacılık Sektörü, Sermaye Yeterliliği, Risk Yönetimi, TOPSIS, BASEL, Turkish Banking Sector, Capital Adequacy, Risk Management, TOPSIS
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bankacılıkta sermayenin yeterliliğinin gördüğü en önemli işlev, üstlenilen risklerden kaynaklanabilecek muhtemel veya çok yüksek miktarlı beklenmeyen zararların karşılanmasıdır. Bu türden zararlar gerçekleştiğinde kalan sermayenin bankanın faaliyetlerine yeterli kapasite ile devam etmesine imkân verecek düzeyde olması gerekir. Bu sebeple bankaların kredi verirken, ilerleyen dönemlerdeki faaliyetlerini herhangi bir sekteye uğratmadan devam ettirebilmeleri için yeterli sermayeye ihtiyaç duyarlar. Yeterli sermayenin olmaması veya gerekli şekilde programlanmaması olası risk unsurudur. Bu çalışmanın amacı sermaye yeterliliği rasyosunun önemini vurgulamaktır. Bu bağlamda yapmış olduğumuz bu çalışmada, sermaye kavramı ve sermaye rasyosu detaylı bir şekilde incelenecek olup, bankacılık sektörü ve BASEL kriterlerinin sermaye yeterliliği ve risk kavramlarından bahsedilecektir. Ayrıca risk kavramından ve çeşitlerinden bahsedilecektir. Son olarak bankalardaki risklerden ve çeşitlerinden bahsedilecek olup, sermaye rasyosu kavramı ve bankalarda kârlılık kavramından bahsedilecektir. Türkiye Bankalar Birliği tarafından hazırlanan raporlardan yararlanılarak, Türk bankacılık sektörünün sermaye yeterliliği, mevduat kriterleri, kredi vb. kalemler de incelenecektir. Bu sayede Türk bankacılık sektörünün ne yönde şekillendiği hususunda detaylı olarak bakılacaktır. BASEL kriterlerine ve BDDK'nın yayınlamış olduğu kanun ve kararlara göre sermaye yeterlilik oranı %8 olarak açıklanmıştır. 2017 yılında bankacılık sektörünün sermaye yeterlilik oranı %8'in altına düşmediği ve grupsal olarak dahi hep bu oranın yüksek olduğu gözlemlenmiştir. Ayrıca bu çalışmada sıralama yöntemlerinden olan TOPSIS yöntemi kullanılacak olup, sıralama ölçütü olarak sermaye yeterlilik oranlarının 2002-2016 dönemi baz alınacaktır. Bu sayede gerek Türk bankacılık sektörü için gerekse dünya bankacılık sektörü için önemli bir değer olan sermaye yeterlilik oranının yıllar bazında ne yönde şekillendiğine bakılacaktır.
Özet (Çeviri)
The most important function of capital adequacy in the banking sector is to cover unexpected losses that may arise from the risks assumed or unexpectedly large amounts. Such damage occurs when the remaining capital will allow the bank to continue its operations with sufficient capacity needs to be level. Therefore, bank loans, while their activities in the coming period there is sufficient need capital to continue without causing any interruption. This study will focus on the importance of capital adequacy rationale. In the first part of the concept of capital and capital ratios is to be examined in a detailed manner, the banking sector and will be discussed by the Basel capital adequacy and risk concepts. In the second part, the concept and varieties of risk will be mentioned. In the third part will discuss the risks in banks. In the fourth chapter, the concept of capital ration and the concept of profitability in banks will be mentioned. In the last part of the Turkish banking sector capital adequacy will be examined. In addition to the capital adequacy data, deposits, credits and similar items will also be examined. It was benefited from the reports prepared by the Banks Association of Turkey. As the years have passed, the direction in which the Turkish banking sector has been shaped has been examined in detail. According to the BASEL criteria and the laws and regulations published by the BRSA, the capital adequacy ratio is announced as 8%. The capital adequacy ratio of the banking sector in 2017 and group as it always falls below 8% has been observed that even this rate is high.