Resmî vasiyetname
Official will
- Tez No: 591500
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE ÖNCÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ölüme Bağlı Tasarruflar, Resmî Vasiyetname, Resmî Vasiyetnamenin Şekil Kuralları, Resmî Vasiyetnamenin Hükümsüzlüğü, Ortak Vasiyetnameler, Testamentary Dispositions, Official Will, Formal Rules of Official Will, Voidness of Official Will, Common Wills
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 178
Özet
Ölüme bağlı tasarruflar, Türk Medenî Kanunu'nda (TMK) iki farklı anlamda kullanılmaktadır. Buradan hareketle öğretide ölüme bağlı tasarruflar“şekli anlamda”ve“maddi anlamda”olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Şekli anlamda bir ölüme bağlı tasarruf olan resmî vasiyetnameler, uygulamada hemen her zaman noterlikler tarafından düzenlenmektedir. TMK'da resmî vasiyetname düzenlenmesi işlemi için sıkı şekil kuralları öngörülmüştür. Söz konusu şekil kurallarının temel amacı, miras bırakanın son arzularının tam ve açık olarak tespitini sağlamaktır. Fakat şekil kurallarının detaylı olmasının getirdiği en önemli sakınca, miras bırakanın son arzularının şekle aykırılık sebebiyle geçersiz sayılmasıdır. Tezimizde; resmî vasiyetnamenin, bilhassa buna dair şekil kurallarının detaylı olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda, öğreti ve geniş olarak Yargıtay kararlarından yararlanılmıştır. Şekil kurallarının yorumunda; amaca göre yorum ve vasiyetnamenin geçerliliği lehine yorumdan (favor testamenti) yararlanılması gerektiği kabul edilmiştir. Resmî vasiyetnamenin hangi hâllerde yokluk, kesin hükümsüzlük veya iptal edilebilirlik ile karşılaşacağı incelenmiştir. Son olarak tahvil kurumu ve ortak vasiyetnamelerin geçerlilik sorunu ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Testamentary dispositions are used in two different meanings in the Turkish Civil Code (TCC). Therefore, testamentary dispositions are divided into two groups:“formal”and“material”dispositions. In practice, an official will which is a formal disposition is nearly always made by a notary public. TCC provides strict formal rules in order to make an official will. The fundamental aim of the mentioned formal rules is to ensure that the last wishes of the testator to be right and clear. However, the last wishes of the testator may be declared invalid because of that these detailed formal rules are not performed completely. In our thesis, it's aimed to analyze especially the formal rules regarding official wills. In this regard, we researched established doctrine and decisions of Turkish Supreme Court (Yargitay) extensively. We approved teleological and in favor of validity of wills (favor testamenti) interpretation while interpreting provisions of TCC. In our thesis, it's analyzed the causes that make an official will void. Lastly, the conversion theory and the validity problem of common wills were studied.