Elektronik vasiyetname
Electronic will
  1. Tez No: 792751
  2. Yazar: ECE ÖZKAN ALTUNTAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ABDURRAHMAN SAVAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Ölüme Bağlı Tasarruf, Vasiyetname, Elektronik Vasiyetname, Resmi Vasiyetname, El Yazılı Vasiyetname, Sözlü Vasiyetname, Animus Testandi, Favor Testamenti, Testamentary Disposition, Will, Electronic Will, Official Will, Holographic Will, Oral Will, Animus Testandi, Favor Testamenti
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 206
Özet
Çalışmamızın konusunu elektronik vasiyetname oluşturmaktadır. Bu kapsamda, çalışmamızda üç ana bölüm bulunmakta olup; aşamalı bir biçimde, öncelikle Türk Hukuku'nda şekli anlamda mevcut vasiyetname türleri, ardından elektronik vasiyetname ve elektronik vasiyetnamenin uygulanabilirliği konusundaki gelişme kaydeden hukuk sistemleri ile özellikle Amerika Birleşik Devletleri Hukuku'ndaki mevcut durum, son olarak ise elektronik vasiyetnamenin Türk Hukuk Sistemi'ndeki uygulanabilirliği incelenecektir. Çalışmamızın ilk bölümünde, okurlarımızın Türk Hukuku'ndaki vasiyetname türleri ile ilgili bilgileri tazelenmek istenmiş; ilerleyen bölümlerde tarafımızca üzerinde durulacak olan hususlar ile kendi düşüncelerini çalışmayı okurken sentezlemelerinin sağlanması ve bir tartışma ortamı yaratılması amaçlanmıştır. Çalışmamızın ikinci bölümünde öncelikle elektronik vasiyetname ve tercih edilme nedenleri ile çekince koyma sebepleri açıklanmaya çalışılmış, ardından elektronik vasiyetnamenin uygulanabilirliği bakımından en köklü örneklerden bir tanesi olan Amerika Birleşik Devletleri Hukuku başta olmak üzere diğer hukuk sistemlerinde mevcut durum incelenmiş ve bu uygulamaların Türk Hukuku ile mukayeseli olarak görülmesi hedeflenmiştir. Akabinde, mevcut uygulamalar ışığında ortaya çıkan elektronik vasiyetname türleri açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmamızın son bölümünde ise, Türk Hukuku bakımından elektronik vasiyetnamenin uygulanabilir olup olmadığı, uygulanabilir ise nasıl uygulanabileceği, uygulanamaz nitelikte ise bu durumun nasıl tersine çevrilebileceği ve hakeza, elektronik vasiyetnamenin Türk Hukuku bakımından olumlu ve olumsuz yönleri değerlendirilmiştir. Ayrıca, çalışmamızın sonunda, elektronik vasiyetnamenin hukuk sistemimize kazandırılabilmesi adına bir kanuni düzenleme önerisine yer verilmiş bulunmaktadır. Çalışmayı yaparken edindiğimiz amaç; gelişen ve değişen dünyada, hukukun, toplumun“vasiyetname”hususundaki ihtiyaçlarını karşılama noktasındaki konumunu belirlemek ve bu kapsamda hukuki açıdan da yenilenmeye bir yol açmaktır.
Özet (Çeviri)
The subject of our study is the electronic will. In this context, there are three main sections in our study. Firstly, the types of wills in Turkish Law, then, the electronic will and its current situation in different law systems, especially in United States Law, one of the legal systems that have improved the applicability of electronic will, and finally, the applicability of the electronic will in Turkish Legal System will be examined in stages. In the first part of our study, we wanted to refresh our readers' knowledge about the types of wills in Turkish Law; in this context, it is aimed for them to synthesize their own ideas with the highlighted issues in the following sections while reading the study and also to create a discussion platform. In the second part of our study, firstly the electronic will and the reasons for its preference and also for making reservations were tried to be explained, then the current situation in other legal systems, especially the United States Law, which is one of the most rooted examples in terms of applicability of the electronic will were examined and it was aimed to see these applications in comparison with the Turkish Law. Subsequently, the types of electronic will that emerged in the light of current practices were tried to be explained. In the last part of our study, the applicability of the electronic will is examined in terms of Turkish Law; and then, if applicable, how to apply has been evaluated; if not, ways have been sought to reverse this situation. Likewise, the pros and cons of the electronic will in Turkish Law were evaluated. Also, at the end of the study, a legislative proposal has been included in order to introduce the electronic will to our legal system. The aim we have acquired while preparing our study is to determine the position of law in meeting the needs of the society in developing and changing world, regarding the“will”; and in this context, to open a path for legal renewal.