Yahudi ve İslâm literatüründe Hz. İsmail
Jewish and islamic religious literature Hz. Ishmael
  1. Tez No: 591566
  2. Yazar: RABİA ECE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAMMET ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: İbrâhim, İsmâil, seçilmişlik, ilk oğul, kurban, zemzem, kâbe, mekke, Abraham, Ishmael, chosen people, fırst son, sacrifice, Zamzam, Kaaba, Mecca
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmanın amacı,“Seçilmişlik”kavramı çerçevesinde İbrâhim'in büyük oğlu olan İsmâil Peygamberin hayatını ve Yahudilik ile İslâm perspektifindeki konumunu ortaya koymaktır. Bir karakter olarak İsmâil peygamber ile ilgili Yahudilik ve İslâmî anlatılarda pek çok fark bulunmaktadır. Bu sebeple onun hayatı her iki dinin kendi terminolojisi ve inanç değerleri temel alınarak incelenmelidir. Aksi takdirde yanlış algı ve sonuçlara ulaşmak kaçınılmazdır. Bu çalışma giriş ve üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde çalışmamızın önemi, amacı ve sınırları hakkında bilgi verilmiş, çalışmada kullandığımız yöntem ortaya konularak karşılaşılan zorluklara değinilmiştir. İlk bölümde, Atalar döneminin ne demek olduğu kısaca açıklanmış, Ata İbrâhim, Ata İshak ve Ata Ya'kûb'un hayatları anlatılarak ''Seçilmişlik'' kavramının tarihi süreci değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, Yahudi perspektifi açısından İsmâil Peygamberin hayatı anlatılmış, hayatı anlatılırken ötekileştirilip hangi konuma getirildiği hakkında bilgiler verilmiştir. Üçüncü bölümde de Kur'ân ayetleri ve İslâmi kaynaklarla İsmâil Peygamberin hayatı anlatılmış, Yahudilerin iddia ettiği bilgilere cevaplar verilmiştir. Sonuç bölümünde ise Yahudilik ve İslâm arasındaki İshak ve İsmâil kavgasının tarihi başlangıcı hakkında bilgi verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the life of Prophet Ishmael, the eldest son of Abraham, and his position in the perspective of Judaism and Islam. There are many differences in Judaism and Islamic narratives about the prophet Ishmael as a character. Therefore, his life should be examined on the basis of both his own terminology and belief values. Otherwise, it is inevitable to reach false perceptions and conclusions. The study consist of an introduction and three parts. In the introduction part, information about the importance, aim and limits of our study is given, and the method we use in this study is presented and the difficulties encountered are discussed. The first cleaning, the meaning of the Atalar period is explained briefly, Patriarchs Abraham, Patriarchs Isaac and Patriarchs Jacop life is told about the concept of ''Chosen'' the historical process was evaluated. In the second part, the life of the Prophet İshmael from the perspective of Jewish life is explained and information about the position of the other is given to him while his life is explained. In the third chapter the Qur'an verses and Islamic sources tell the life or the Prophet Ishmael, and provide answers to the information claimed by the Jews, In the conclusion part information about the historical beginning of the fight between Isaac and Ishmael between Judaism and Islam is given.