Antrenör davranışları ile bilişsel esneklik arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between coach behaviors and cognitive flexibility
  1. Tez No: 591634
  2. Yazar: MEHMET ÖZBEY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN ÜNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, İşletme, Sports, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişsel Esneklik, Futbol Antrenörü, Antrenör Davranışı, Cognitive Flexibility, Football Coach, Coach Behavior
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yöneticiliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu araştırma; 2018-2019 yılları arasında aktif olarak futbol oynayan ve kulübe kayıtlı sporcuların bilişsel esneklik düzeyleri ile antrenör davranışları arasındaki ilişkiyi incelemek için ele alınmıştır. Araştırma kapsamında 17-34 yaş aralığındaki sporcular ile çalışma gerçekleştirilmiştir. Araştırma da çeşitli demografik sorularla beraber Bilişsel Esnekliği ölçek için Dennis and Vander Wal (2010), tarafından geliştirilen 20 maddelik ölçek, Antrenör Davranışlarını ölçmek için de Côté ve arkadaşları tarafından (1999) geliştirilen ve orijinal ismi“Coaching Behavior Scale for Sport (CBS-S)”olan ölçek kullanılmıştır. Araştırma analizleri için SPSS 24.00 istatistiksel paket programı kullanılmıştır. Tanımlayıcı istatiskler aritmetik ortalama, standart sapma, frekans ile birlikte verilmiştir. Verilerin normallik sınaması Kolmogorov-Smirnov ve Shapiro-Wilk testleri ile yapılmıştır. Normal dağılım göstermeği için analizde non- parametrik testler kullanılmıştır. Sporcuların bazı demografik değişkenlere antrenör davranışları ve alt boyutları ile bilişsel esneklik düzeylerinin karşılaştırılması Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Bilişsel esneklik ile antrenör davranışları ve alt boyutları arasındaki ilişkiye bakmak içinde korelasyon analizi yapılmıştır. Kullanılan testlerde anlamlılık düzeyi (p.05). Sonuç olarak; sporcuların bilişsel esnekliklerinin antrenör davranışlarından olumlu veya olumsuz olarak etkilenmediği görülmüştür. Bununla beraber bilişsel esnekliğin ekonomik duruma göre farklılaştığı fakat eğitim durumuna göre farklılık göstermediği sonucu bulunmuştur. Ayrıca antrenör davranışlarından olumsuz antrenör davranışı ve teknik beceri alt boyutları puanlarının eğitim düzeyi arttıkça arttığı sonucu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
This research was carried out with the aim of analyzing the relationship between the cognitive flexibility levels of the athletes who are actively playing football between 2018 and 2019 and registered to the club, and the behaviors of the coach. Within the scope of the study, athletes between the ages of 17-34 were employed. The research along with various demographic questions also included 20-item scale developed by Dennis and Vander Wal (2010) for the measurement of Cognitive Flexibility and“Coaching Behavior Scale for Sport”(CBS-S) developed by Côté, et al. (1999) for the measurement of the behaviors of the coach. SPSS 24.00 statistical package program was used for research analysis. Descriptive statistics are given with arithmetic mean, standard deviation, and frequency. Normality tests were carried by means of Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests. Non-parametric tests were used in the analysis since normal distribution was not observed. Kruskal-Wallis test was used to compare the coach behavior and sub-dimensions of the athletes' demographic variables and their cognitive flexibility levels. Correlation analysis was conducted to analyze the relationship between cognitive flexibility and coach behavior. Significance level was taken as (p .05). As a result, it was found that the cognitive flexibility of the athletes was not affected positively or negatively by the coach behaviors. However, it was found that cognitive flexibility differed according to economic situation but it did not differ according to educational status. Furthermore, it was found that the sub-dimensions of coach behaviors such as the scores of negative coach behavior and technical skills increased significantly as the level of education increased.