KOSGEB girişimcilik destek programı kapsamındaki işletmelerin harcama dağılımı ve piyasaya etkileri: İstanbul ili Avrupa Yakası örneği
KOSGEB entrepreneurship support program expenditure distribution and effects market of enterprises under the scope of: European side of İstanbul province example
- Tez No: 591635
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTUĞRUL İBRAHİM KIZILKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, İşletme, Public Administration, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOBİ, Girişimci, Makine Teçhizat, Yazılım, Ofis Donanım, SME, Entrepreneur, Machine Equipment, Software, Hardware
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
Günümüzde küreselleşmenin de etkisiyle rekabet hiç olmadığı kadar artmış durumdadır. İçinde bulunduğumuz dönemde yaşanan bilimsel ve teknolojik değişimler rekabeti farklı bir boyuta taşımıştır. Bugün küçük bir şehirde veya kasabadaki işletme, ülkenin veya dünyanın diğer ucundaki işletme ile rekabet etmek şansına sahiptir. Eğer ekonominiz, rekabet edebilir KOBİ'lere sahipse bu KOBİ'ler ekonomik ve sosyal kalkınmanızı sağlayacaktır. Bugün dünyanın en büyük şirketleri bir zaman önce bir girişim sonucu ortaya çıktığını unutmamak gerekir. Çalışma ikisi teorik biri uygulama olmak üzere üç bölümden oluşmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde girişim, girişimcilik ile ilgili kavramlar, girişimcinin fonksiyonları dünyada ve ülkemizde girişimciliğin tarihsel gelişimi, girişimciliğin önemi, girişimciliği etkileyen faktörler, girişimcilik çeşitleri, girişimcilerin karşılaştıkları engeller, KOBİ kavramı, ülkemizde ve dünyadaki KOBİ'ler incelenmiş ve KOBİ'lerin önemi anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde KOSGEB ve KOSGEB destekleri anlatılmıştır. Üçüncü olan uygulama bölümünde İstanbul İli Avrupa Yakasındaki KOSGEB desteği ile işletme kurmuş girişimcilerin genel görüntüsü çıkarılmıştır. Anket çalışması yapılmış olup çalışma sonucunda 238 girişimciye ulaşılmış ve hatalı olan 10 anket dışında 228 girişimcinin görüşleri değerlendirilmiştir. Girişimcilerin Girişimcilik Destek Programı kapsamında ne tür harcamalar yaptığı, hangi kalemleri aldığı, yerli malı mı yoksa ithal kalemler mi aldığı ve bu alımların girişimcilere ve piyasaya etkisi üzerine durulmuştur. Sonuç bölümünde literatür çalışması ve uygulama verilerine dayanılarak Girişimcilik Destek Programı etkileri üzerine öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, with the effect of globalization, competition has increased more than ever. The scientific and technological changes of our time have brought competition to a different dimension. Today business in a small city or town has the chance to compete with the business in the other end of the country or the world. If your economy has competitive SMEs, these SMEs will ensure your economic and social development. It should not be forgotten that today the world's largest companies are the result of a startup. The study consists of two theoretical and one field study parts. In the first part of the study, the concepts of enterprise, entrepreneurship, the historical development of entrepreneurship in the world and in our country, the importance of entrepreneurship, the factors affecting entrepreneurship, the types of entrepreneurship and the obstacles faced by entrepreneurs, SME definition, SMEs in Turkey and in the world are examined and importance of SMEs is explained. In the second chapter, SME Development Organization of Turkey-KOSGEB and supports of KOSGEB is explained. In field study part, an overview of the entrepreneurs who established a business with the support of KOSGEB on the European side of Istanbul was revealed. Survey has been conducted with 238 entrepreneurs, 228 of these surveys have been evaluated. Emphasis of the survey evaluation were on what kind of expenditures entrepreneurs make within the scope of Machine Equipment, Software and Office Hardware Support which is a sub-item of Entrepreneurship Support Program, which items they take, which products they buy either imported or local goods and why they chose these products. In the conclusion section, based on the literature and field study, recommendations on the effects of the Entrepreneurship Support Programme were presented.