Ömer Nesefî'nin et-Teysîr adlı tefsirinde Tevbe sûresinin tahkîk ve değerlendirmesi (126b-162a varaklar arası)
The edition and evaluation of Tevbe chapter in commentary of Omar Nasafi (126b-162a between waraqs)
- Tez No: 591640
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SEYFULLAH EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Ömer Nesefî, Tefsir, Kur'an, Metot, Omar Nasafi, Tafseer, Quran, Method
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 144
Özet
Çalışmamızda Ömer Nesefî'nin et-Teysîr fi't-Tefsîr adlı eserinde yer alan Tevbe Sûresinin 1-67. âyetler arasındaki bölümde, müfessirin Kur'ân tefsir metodunu ortaya koymak amaçlanmıştır. Çalışmamız, giriş bölümünün yanı sıra üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları ele alınmıştır. Birinci bölümde Ömer Nesefî'nin hayatı, hocaları, talebeleri ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. Ayrıca tefsirinde yararlandığı kaynaklar, sûre ve âyet tefsirinde izlediği yöntem üzerinde kısa bir değerlendirme yapılmıştır. İkinci bölümde, Müfessirimizin Kur'an tarihi konusundaki görüşleri ve tefsirinde faydalandığı esbâb-ı nüzûl, mübhemât, tenâsüb, umum-husus gibi Kur'an ilimleri ele alınmıştır. Ayrıca bu bölümde et-Teysîr, rivâyet ve dirâyet yöntemi açısından değerlendirilmiştir. Rivâyet yönteminde Kur'an'ın Kur'an ile tefsiri, Kur'an'ın sünnet ile tefsiri gibi konular ele alınmış, dirâyet yönteminde ise dilbilimi, fıkıh, kelam ve tasavvuf açısından et-Teysîr incelenmiştir. Üçüncü bölümde, et-Teysîr fi't-Tefsîr'in 126b-162a varakları arası tahkikli metni bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
In our study, in the section between 1-67 Tevbe chapter of Omar Nasafi's commentary“at-Tayseer fi al-Tafseer”, it is aimed to reveal the Quran method of the exegete. The study consists of three section right along with the introductory chapter. In the introductory chapter, it is talked over the subject, aim, method and source of the survey. In the first sect, it is informed about the life, teachers, pupils and works of Omar Nasafi. Besides, a short assessment done on the source he used and comment method of chapter and verses that he tracked. In the second sect, exegete's ideas about Quran history and the knowledges that he used in his comments are talked over. Besides, in this sect, at-Tayseer is assessed in the sense of methods riwaya (traditional) and diraya (reasoning). In riwaya method, Quran with Quran comments and Quran with sunnah comments are reviewed, as to the diraya method, it is assessed with regard to linguistics, Islamic law, Islamic thought, and sufism. In the third sect, there is edited text of the waraqs between 126b-162a of from“at-Tayseer fi al-Tafseer”.