Nesefi (ö.537/1142)'nin Et Teysir isimli tefsirinde ahkam ayetlerini tefsir yöntemi
The method of interpreting legal verses in Al-Nasafi's tafsir titled Al-Taysir (d. 537/1142)
- Tez No: 946031
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ERBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Kur'ân, Tefsir, Fıkhî Tefsir, Ömer en-Nesefî, Ahkâm, et-Teysîr, Yöntem, Quran, Exegesis, Legal exegesis, Umer en-Nesefî, Ahkâm, at-Taysīr, Method
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 154
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Nesefî (Ö.537/1142)'Nin Et Teysir İsimli Tefsirinde Ahkâm Ayetlerini Tefsir Yöntemi Kadir Mete ÖNAL Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Temel İslam Bilimleri Anabilim Dalı Temel İslam Bilimleri Programı Bu çalışmada hicrî beşinci yüzyılda yaşamış,“Akâid”adlı risalesiyle şöhret bulmuş Mâturîdî ve Hanefî bir âlim olan Ömer en-Nesefî'nin“et-Teysîr fi't-Tefsîr”adlı eserinde ahkâm ayetlerini tefsir yöntemi incenlenmiştir. Ahkâm tefsiri, İslâm hukukunun temelini teşkil eden Kur'ânî hükümlerin doğru anlaşılması ve uygulanması açısından büyük bir ehemmiyete sahiptir. Bu tefsir türü hem bireysel hem de toplumsal hayatın İslâmî esaslara uygun şekilde tanzim edilmesine katkı sağlamaktadır. Çalışma; giriş, iki bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş bölümünde tezin konusu, amacı, yöntemi ve kaynakları belirtilmiştir. Birinci bölümde; Ömer en-Nesefî'nin hayatı, ilmî birikimi, eserleri ve“et-Teysîr”isimli tefsirin genel özelliklerinden bahsedilmiştir. Ayrıca fıkhî tefsirin tarihi süreci incelenmiş ve ahkâm ayetlerinin özellikleri, sayısı, kapsamı gibi konular ele alınmıştır. İkinci bölümde ise, müellifin ahkâm ayetlerini tefsiri klasik tefsir yöntemleri açısından incelenmiştir. Ayrıca Nesefî'nin ahkâm ayetlerini hüküm açısından incelemeye tabi tutması, bu ayetlere dair fıkhî yorumları ve fıkhî yorumlar bağlamında mezhepsel yaklaşımları tespit edilmeye çalışılmıştır. Sonuç kısmında çalışma içerisinde sunulan veriler ışığında Nesefî'nin tefsir yöntemi ve fıkhî yorumları, tezin sınırları doğrultusunda değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Daha sonra doldurulacaktır.ABSTRACT Master's Thesis The Method of Interpreting Legal Verses in Al-Nasafi's Tafsir Titled Al-Taysir (D. 537/1142) Kadir Mete ÖNAL Dokuz Eylül University Graduate School of Social Sciences Department of Basic Islamic Sciences Basic Islamic Sciences Program This study examines the interpretation method of legal (ahkām) verses in at-Taysīr fī't-Tafsīr, a work by ʿUmar an-Nasafī, a Māturīdī and Ḥanafī scholar who lived in the 5th century Hijri and gained fame through his treatise“al-ʿAqāʾid”. Legal exegesis holds great significance in accurately understanding and applying Qur'ānic rulings, which form the foundation of Islamic law. This type of exegesis contributes to regulating both individual and societal life in accordance with Islamic principles. The study consists of an introduction, two main chapters, and a conclusion. The introduction outlines the research topic, objectives, methodology, and sources. The first chapter explores the life, scholarly contributions, and works of ʿUmar an-Nasafī, along with an analysis of the general characteristics of at-Taysīr. Additionally, it examines the historical development of legal exegesis, as well as the features, number, and scope of legal verses in the Qur'ān. The second chapter analyzes how the author interprets legal verses within the framework of classical tafsīr methodologies, identifying his jurisprudential interpretations and their relationship with sectarian perspectives. In the conclusion, Nasafī's exegetical method and jurisprudential interpretations are evaluated based on the findings presented throughout the study, within the defined scope of the research.