Ergenlerin yaşadığı duygusal ilişkilerde öz duyarlılık kişisel tepkisellik ve problem çözme becerilerinin incelenmesi
Self sensitivity personal reactivity and problem solving skills in emotional relationships of adolescents
  1. Tez No: 591655
  2. Yazar: UĞUR BOLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN SARGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Duygusal İlişki, Öz Duyarlık, Kişisel Tepkisellik, Problem çözme, Emotional Relationship, Self-Sensitivity, Personal Reactivity, Problem Solving
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, ergenlerin yaşadığı duygusal ilişkilerde öz duyarlılık, kişisel tepkisellik ve problem çözme becerileri arasında anlamlı düzeyde ilişki olup olmadığını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma grubu; Bolu İli'nde ortaöğretim düzeyinde eğitim gören 386 kız, 172 erkek, toplamda 558 ergenden oluşmaktadır. Araştırmada Öz Duyarlık Ölçeği (Neff, 2003), Kişilerarası Tepkisellik İndeksi (Davis, 1980), Problem Çözme Envanteri (Heppner ve Peterson, 1982) ve araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Araştırma kapsamında pearson korelasyon analizi ve t-testi yöntemleri kullanılmıştır. Araştırma sonucunda ergenlerde duygusal ilişkinin olup olmama durumuna göre; öz duyarlık-kişisel tepkisellik, öz duyarlık-problem çözme becerisi ve kişisel tepkisellik-problem çözme becerisi arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Kız ergenlerde; öz duyarlılık alt boyutlarından paylaşımların bilincinde olma ve aşırı özdeşleşmede; problem çözme becerisi alt boyutlarından aceleci yaklaşımda duygusal ilişkisi olanlar lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Erkek ergenlerde ise öz duyarlılık kişisel tepkisellik ve problem çözme becerilerinde duygusal ilişkinin olup olmama durumuna göre anlamlı düzeyde farklılık olmadığı bulunmuştur. Cinsiyetlere göre; öz duyarlılık alt boyutlarından öz sevecenlikte ve bilinçlilikte erkek ergenler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Kişisel tepkisellik alt boyutlarından empatik düşünce alt boyutunda kız ergenler lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Problem çözme becerisinde kızlar ya da erkeklerde anlamlı farklılık olmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine whether there is a significant relationship between self-sensitivity, self-responsiveness and problem solving skills in emotional relationships of adolescents. Working group; It consists of 386 girls, 172 boys, and a total of 558 adolescents studying at secondary level in Bolu. In the research, the Self-Sensitivity Scale (Neff, 2003), Interpersonal Reactivity Index (Davis, 1980), Problem Solving Inventory (Heppner and Peterson, 1982) and the personal information form developed by the researcher were used. Pearson correlation analysis and t-test methods were used. As a result of the research, according to the presence of emotional relationship in adolescents; Significant relationships were found between self-sensitivity-personal responsiveness, self-sensitivity-problem solving skills and personal responsiveness-problem solving skills. In girls adolescents; awareness and sharing of self-sensitivity sub-dimensions; significant difference was found in favor of those who have emotional relationship in a hasty approach. In male adolescents, it was found that there was no significant difference in self-sensitivity, personal reaction and problem solving skills according to the presence of emotional relationship. According to gender; There was a significant difference in self-efficacy and consciousness among male self-sensitivity sub-dimensions in favor of male adolescents. Significant difference was found in favor of female adolescents in the empathic thinking sub-dimension from the personal reactivity sub-dimensions. There was no significant difference in problem solving skills among boys or girls.