Türkiye'deki hokey hakemlerinin iletişim beceri düzeyleri ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkinin incelenmesi
The research of relationship between the communication skill levels of hockey referees in Turkey and the styles of coping with stress
- Tez No: 591679
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERKAN TEVABİL AKA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Hokey, Hakem, Stres, İletişim, Hockey, Referee, Stress, Communication
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'deki hokey hakemlerinin iletişim beceri düzeyleri ile stresle başa çıkma tarzları arasındaki ilişkiyi incelenmektir. Çalışmanın evrenini Türkiye'de 2018 yılı itibariyle aktif olarak görev yapan 26'sı kadın ve 69'u erkek olmak üzere toplam 95 hokey hakemi oluşturmaktadır. Evrenin tamamına ulaşılmıştır. Araştırma verilerinin toparlanmasında, araştırmacı ve danışmanı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ile Folkman ve Lazarus tarafından 1995 yılında geliştirilen ve Türkçeye uyarlaması Şahin ve arkadaşları tarafından yapılan 30 maddelik 4'lü likert tipi“Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği”ve Korkut tarafından 1992'de geliştirilen 25 maddelik 5'li likert tipi“İletişim becerileri ölçeği”kullanılmıştır. Verilerin analizinde SPSS 20 istatistik paket programı kullanılmıştır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre; İletişim beceri düzeyleri ile demografik değişkenler arasında anlamlı farklılık görülmemiştir. Stresle başa çıkma düzeyleri ile cinsiyet, medeni durum, ekonomik durum ve hakemlik yapma nedeni arasında anlamlı farklılık görülmezken yaş, eğitim durumu, hakemlik yaşı ve egzersiz yapma durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılık görülmüştür. İletişim becerileri ile stresle başa çıkma tarzı alt boyutları arasındaki ilişkiye göre kendine güvenli yaklaşım, iyimser yaklaşım ve çaresiz yaklaşım alt boyutlarında anlamlı ilişki görülmüştür. Buna göre Türkiye'deki hokey hakemlerinin iletişim beceri düzeyleri arttıkça stresle başa çıkma tarzlarının da olumlu yönde etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyze the relationship between the communication skill levels of hockey referees in Turkey and the style of coping with stress of them. The population of this study constitutes 95 hockey referees in total, 26 females and 69 males working actively in Turkey as of 2018. All population has been reached. In collecting survey datas, pesonal information form prepared by researcher and consultant, and“the scale of the style of coping with stress”improved by Folkman and Lazarus in 1995 4 likert type with 30 point translated by Şahin and his friends, and“communication skills scale”5 likert type with 25 point, improved by Korkut in 1992 have been used. SPSS 20 Statistic package has been used for analyzing data. According to the research findings, meaningful discrepancy between communication skill levels and demographic variables is not seen. Whereas significant discrepancy between levels of coping with stress and gender, marital status, economical condition, reason for refeeree is not seen; meaningful discrepancy is occured according to variables of age, educational background, age of referee and exercise situation. According relationship between communication skills and sub-dimensions of the style of coping with stress, meaningful relationship is seen in sub-dimensions of self confident approach, optimistic approach and desperate approach. Briefly, it has been concluded that the style of coping with stress in Turkey is affected positively as communication skill levels of hockey referees increase.