Hz. Ömer ve kadınlar
Hz. Omar and womens
  1. Tez No: 591757
  2. Yazar: ZÜLFİYE AKKUZU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TAHSİN KOÇYİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ömer b. Hattab, Halife Ömer, Kadın, Hafsa, Ġlk Dönem Ġslam, Omar b. Khattab, Caliph Omar, Woman, Early Ġslam
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu çalıĢmada Hz. Ömer ve kadınlar ele alınmıĢtır. Hz. Ömer‟in hayatına bakarak onun çocukluğundan baĢlayarak Câhiliye dönemi, halifelik dönemi ve vefatına kadar ki zamana bakarak kadınlarla iliĢkisi incelenmiĢtir. Böylece Hz. Ömer‟in kadınlarla iliĢkisi tespit edilmiĢ ve de o dönemin kadınlarına bir ıĢık tutmuĢtur. Hz. Ömer‟in ailesinden baĢlayarak onun hayatına girmiĢ olan kadınlarla iliĢkisini, kadınlara olan bakıĢ açısını, onlara karĢı olan tutumlarına bakarak Hz. Ömer‟i farklı yönlerden tanımayı amaçlamaktadır. Öncelikle Hz. Ömer‟in hayatı kısa bir Ģekilde anlatıldıktan sonra ailesi tespit edilerek onlarla iliĢkisi üzerinde durulmuĢtur. Daha sonra Hz. Ömer‟in hayatına giren diğer kadınlarla sosyal hayatta karĢılaĢtığı durumlar ele alınmıĢtır. Hz. Ömer‟in kadınlara karĢı olan tavırları, onun aldığı kararlar, yaptığı uygulamalar neticesinde Hz. Ömer‟in kiĢiliği üzerinde durulmuĢ ve Hz. Ömer‟i farklı yönlerden de tanımak amaçlanmıĢtır.
Özet (Çeviri)
In this study Hz. Omar (Omar Ibn Al Khattab) and women have been dealt with. Starting with his childhood, pre-islamic age of ignorance (jahiliyyah), the period of caliphate and continuing until his death his relationship with women were analyzed ın this way his relation with women was examined and shed light on the women of that period. This study aimed to introduce Hz. Omar from different aspects by examining his point of view and attitude towards women who were the members of his family and who had some kind of connection with him in his life. First, after the life of Hz. Omar was told shortly, the emphasis was put on the relationship with his family. Then, the situations that he came across with other women that he had a tie with in social life. The manners of Hz. Omar toward women, the decisions that he made, the practices that he carried out and the character of his were emphasized and it was aimed to know him from different points of view.