Özel hastanelerde bilgi işlem biriminin süreç yönetimi ve iyileştirilmesi
Process management and improvement of data processing unit in private hospitals
- Tez No: 591766
- Danışmanlar: PROF. DR. ONUR ÖZVERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hastaneler, Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Hospitals, Health Care Management, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Süreç, Süreç Yönetimi, Süreç İyileştirmesi, Hastane, Process, Process management, Process Improvement, Hospital
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Günümüzde bütün sektörleri etkileyen kalite standartları ve piyasa talepleri işletmeleri değişime ve gelişime zorlamaktadır. İşletmeler, varlığını sürdürebilmek için müşteri taleplerine en hızlı ve en kaliteli ürünü ya da hizmeti sunmak zorunda kalmışlardır. Rekabetin her geçen gün arttığı düşünüldüğünde işletmelerin her sürecini planlaması, teknolojik gelişimlere ve piyasa koşullarına uygun olarak değiştirmesi ve iyileştirmesi gerekmektedir. Süreç yönetimini doğru yapan işletmeler birincil önceliği olan müşteri memnuniyetini sağlamış olur. Müşteri memnuniyeti için talebe uygun ürün üretmek yeterli değildir. Ürünü talebe uygun şekilde en kısa sürede üretmeleri gerekir. Bu nedenle işletmelerin ikincil önceliği süredir. Hastanelerde ise süre doğrudan insan hayatı ile eş değerdir. Sunulan hizmet süresinin kısa oluşu hastanın ya da yaralının tedavi süresini kısaltmaktadır. Süreçlerin iyileştirmeye uygun olması hizmet süresini kısaltmaktadır. Bu çalışmada süreç, süreç yönetimi ve süreç iyileştirme yöntemleri hakkında temel bilgilere yer verilmiş, bu bilgiler özel bir hastane uygulaması ile sunulmuştur. Uygulama yöntemi olarak özel hastanedeki süreç yönetimi uygulaması izlemi yapılmış, yönetimsel süreçler ele alınmış, süre ölçümleri sonucunda bilgi işlem iş akış sürecinde iyileştirme gereği tespit edilmiş ve uygulama bu faaliyet alanında yapılmıştır. Çalışmada, zamanın kaliteli kullanılması ve sağlık hizmetinin daha hızlı bir şekilde sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, quality standards and market demands that affect all sectors force businesses to change and develop. In order to survive, businesses had to provide the fastest and highest quality product or service to customer demands. Considering that competition is increasing day by day, companies should plan and change each process in accordance with technological developments and market conditions. Businesses that make the process management right, customer satisfaction is the primary priority. It is not enough to produce products that meet the demand for customer satisfaction. They must produce the product as soon as possible according to the demand. Therefore, the secondary priority of enterprises is time. In hospitals, the duration is directly equivalent to human life. The short duration of the service rendered shortens the treatment period of the patient or the injured. The fact that the processes are suitable for improvement shortens the service life. In this study, basic information about process, process management and process improvement methods are given and presented with a special hospital application. As the application method, process management application in private hospital was followed, managerial processes were handled, as a result of time measurements, the need for improvement in information processing workflow process was determined and the application was made in this field of activity. In this study, it is aimed to use quality time and to provide health service more quickly.