198 no'lu Besni Şer'iyye sicili'nin transkripsiyonu ve değerlendirilmesi (R. 1317-1321 / m. 1901-1905)
The transcription and evaluation of 198 numbered Besnişer'iyye (Regilion affairs) regi̇ster/record (Lc. 1317-1321 / 1901-1905 ad.)
- Tez No: 591777
- Danışmanlar: PROF. DR. ZEYNEL ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Şer'iyye Sicili, Behisni, Ma'muretü'l-Aziz, Vakıf, Mehir, Miras, Sharia Register, Behisni, Ma'muretü'l-Aziz, Foundation, River, Heritage
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 476
Özet
Tarihi olaylara ve olgulara sahne olan bölgelerde siyasi, askeri, sosyo-kültürel ve ekonomik gelişmelerin yaşanması kaçınılmazdır. Mikro anlamda bölgelerin tarihlerini araştırmak makro anlamda devletlerin ve dünyanın da tarihinin anlaşılmasını kolaylaştıracaktır. Bir gemi kaptanını okyanuslarda hedefine ulaştıracak olan temel kriter pusuladır. Bir tarihçiyi de bölge tarihlerini araştırmak, geçmiş ile geleceği arasındaki tarihsel bağı kurabilmek için hedeflerine ulaştıracak temel kriter başvurduğu belgelerdir. Belgeler ( kaynaklar ), bulgular tarihçinin pusulasıdır. Tarihi olay ve olguların belgeler ışığında sebep-sonuç ilişkisi içerisinde birbirlerini etkilediği görülmektedir. Araştırmamıza konu olan 198 Numaralı Rumi 1317-1321 ( Miladi 1901-1905 ) Tarihlerini kapsayan Behisni Şer'iyye sicilidir. O dönemde Elazığ vilayeti Malatya sancağına bağlı ( Günümüz Adıyaman ilçemize bağlı olan ) Behisni kazası bölgemizin hukuki, sosyal, kültürel ve ekonomik durumlarına ait tespitlerde bulunulmuştur. Transkripsiyon ve değerlendirilmesi yapılan Behisni bölgesine ait Şer'iyye sicilleri belgelerinde büyük çapta siyasi ve askeri olaylara rastlanılmamıştır. Belgelerde genel olarak kadın ve erkeğin karşılıklı rızaya dayalı, mehir şartları önceden belirlenmiş şahidler huzurundaki izdivaçlarına değinilmektedir. Kadının toplum hayatındaki yerinin önemine de değinilmektedir. Bu dönemlerde Gayr-i Müslim ahali ile Müslüman Behisni bölge halkı arasında çatışmaların olmadığı, ahalinin huzur ve barış içerisinde yaşadıkları görülmüştür. Miladi 1901-1905 yılları Osmanlı padişahı II. Abdülhamid Han'ın iktidarda olduğu döneme denk gelmektedir. İdare mekanizmasının ve Müslüman ahalinin dini konulardaki hassas tavrı da belgelere yansımıştır. Mahkeme süreçleri, bölgenin ekonomik yapısı, Müslim ve Gayr-i Müslim ahali arasındaki ilişki, vakıflar, miras paylaşımı ve buna konu olan malların değerleri, mahalli yapılanma konusunda tespitlerde de bulunulmuştur. Araştırmamızın pusulasını teşkil eden Şer'iyye Sicilleri bu açılardan tarihe kaynaklık eden kıymetli belgelerdir.
Özet (Çeviri)
It is inevitable to experience political, military, socio-cultural and economic developments in the regions where historical events and phenomena are experienced. Researching the history of the regions in the micro sense will facilitate the understanding of the history of the states and the world in the macro sense. The compass is the main criterion that will lead a ship's captain to its destination in the oceans. The main criterion that will enable a historian to reach his goals in order to investigate the history of the region and establish the historical link between the past and the future is the documents he applies. Documents (sources), findings are the historian's compass. It is seen that historical events and facts affect each other in the cause-effect relationship in the light of documents. The subject of our research is the register of Behisni Sharia, which covers the dates of Rumi No. 198, 1317-1321 (Gregorian 1901-1905). At that time, the Behisni accident (which is connected to our district of Adıyaman), which is connected to the Sanjak of Elazığ province, has been determined regarding the legal, social, cultural and economic conditions of our region. The transcription and evaluation of the Sharia records of the Behisni region did not reveal any major political and military events. The documents refer to the witnesses of men and women in the presence of witnesses whose mutual consent is based on pre-determined river conditions. The importance of women's place in social life is also mentioned. During these periods, it was seen that there were no conflicts between the non-Muslim population and the people of the Muslim Behisni region, and that the people lived in peace and peace. Gregorian 1901-1905 years, the Ottoman sultan 2 Abdulhamid Han coincided with the period in power.The delicate attitude of the administration mechanism and the Muslim community on religious matters is also reflected in the documents. Court processes, the economic structure of the region, the relationship between Muslim and non-Muslim people, foundations, inheritance sharing and the values of the goods in question, local structuring were determined. The Sharia Registers, which constitute the compass of our research, are valuable documents that are the sources of history in these respects.