Anoreksiya nervoza tanısı alan kadınlarda beden imgesi ve çocukluk çağı travmasının incelenmesi
The examination of the body image and childhood trauma in women diagnosed with anorexia nervoza
  1. Tez No: 591977
  2. Yazar: KÜBRA ZEYNEP COŞKUN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CEYLİN ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Anoreksiya Nervoza, Beden İmgesi, Çocukluk Çağı Travmaları, Kadın, Anorexia Nervosa, Body Image, Childhood Traumas, Woman
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Arel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Bu araştırmanın temel amacı anoreksiya nervoza tanısı alan kadınlarda beden imgesi ve çocukluk çağı travması arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının incelenmesidir. İkinci amacı ise sosyo-demografik değişkenler ile çocukluk çağı travması ve beden imgesi arasındaki ilişkilerin araştırılmasıdır. Araştırmaya anoreksiya nervoza tanı grubunu oluşturan 30 kadın hasta ile sağlıklı kontrol grubunu oluşturan 30 kadın olmak üzere toplam 60 kişi katılmıştır. Araştırmada kişisel bilgileri belirlemek için araştırmacı tarafından geliştirilen Demografik Bilgi Formu, kişinin kilosunun boyuna oranını tanımlamak için Beden Kitle İndeksi (BKİ), bedenlerini algılama düzeylerini belirlemek amacıyla“Çok Yönlü Beden-Kendilik (Self) İlişkileri Ölçeği (ÇYBKİÖ)”ve çocukluk çağında yaşanmış ihmal ve istismar durumunu belirlemek için de“ Çocukluk Çağı Travmaları Ölçeği (CTQ-28)”kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 programı kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre anoreksiya nervoza ile beden imgesi bozukluğu ve çocukluk çağı travması arasında anlamlı ve güçlü bir ilişki saptanmıştır. Sosyo-demografik değişkenler ile çocukluk çağı travması ve beden imgesi bozukluğu arasında olan ilişkilere bakıldığında; 25 yaş üstü grupta cinsel istismar faktör puanı 25 yaş altı gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Önlisans ve altı eğitimli grupta fiziksel ihmal faktör puanı lisans ve üstü eğitimli gruptan anlamlı olarak daha yüksek bulunmuştur. Çocuk sahip olma ile kilo memnuniyet durumunun çocukluk çağı travması ve beden imgesi bozukluğu ile anlamlı ilişki göstermediği bulunmuştur. Beden imgesi bozukluğu ile çocukluk çağı travması arasında olan ilişkilere bakıldığında; beden imgesi bozukluğu ile ile duygusal ihmal faktörü puanı arasında anlamlı düzeyde ilişkili olduğu bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to investigate whether there is a meaningful relation between body image and childhood trauma on women received anorexia nervosa. The other purpose is to investigate the relation between socio-demographic factor and childhood trauma with body image. 60 women were participated for this study, 30 of those are of anorexia nervosa diagnosis group and the other 30 of those are of healthy control group. In this research, methods used are listed as follows Personal Information Form for stating personal information developed by the researcher, Body Mass Index (BMI) for obtaining mass-height ratio,“Multidimensional Body-Self Relations Questionnaire (MBSRQ)”for determining the level of perceiving their body and "Childhood Trauma Questionnaire (CTQ-28) for determining the situation of being neglected and abused in childhood. Data is obtained by SPSS 22.0. According to the result of this research, a strong and meaningful link is found between body image disorder and childhood trauma. In the consideration of relation between socio-demographic factors and childhood trauma with body image disorder; in the group of over the age of 25, sexual abuse factor score is found to be meaningfully greater than the group of under the age of 25. In the group of associate degree or lower level educated people, physical neglect factor score is found meaningfully greater than undergraduate and upper level of education. It is found that having a child and weight satisfaction show no meaningful relations with childhood trauma and body image. In the consideration of relation between body image disorder and childhood trauma; it is found that there is meaningful relation between body image disorder and emotional neglect factor score.