Yetkilendirilmiş yükümlü statüsünün uluslararası ticaretin kolaylaştırılmasına ve gümrüklü antrepoların kullanımına katkısı: İzmir ili için bir inceleme
Contribution of authorized economic operator status to facilitating international trade and utilization of custom bunded warehouses: An evaluation for Izmir province
  1. Tez No: 592049
  2. Yazar: İPEK ZEHRA DEMİRAKÇA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM ÖZER ÇAYLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ulaşım, İşletme, Transportation, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü, Uluslararası Ticaret, Uluslararası Ticaretin Kolaylaştırılması, Gümrüklü Antrepo
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeleri Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Lojistik Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Uluslararası ticaret, ekonomik refah için çok önemli bir itici güçtür. Küresel ticaret sistemi, tüm küresel ekonomiye ve ulusların sosyal refahına ciddi şekilde zarar verecek olan terörist sömürüye karşı savunmasızdır. Malların uluslararası hareketini kontrol eden ve yöneten devlet kuruluşları olarak, Gümrük idareleri, küresel tedarik zincirine daha fazla güvenlik sağlamak ve gelir tahsilâtı ve ticaretin kolaylaştırılması yoluyla sosyo-ekonomik kalkınmaya katkıda bulunmak için benzersiz bir konumdadır. Ticaretin kolaylaştırılması kavramı içerisinde gümrükteki prosedürlerin azaltılması ve işlemlerin hızlandırılması hususunda firmalar açısından büyük bir kazanım olan Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü (YYS) ve benzeri faaliyetlerin teorideki umulan faydalarının pratikte de geçerli olduğu görülmektedir. YYS sahipliği firmalara gümrük işlemlerine harcadıkları gereksiz gayret ve zaman kaybını azaltarak diğer operasyonel faaliyetlerine yoğunlaşmayı ve dolayısıyla uzmanlaşmaya giderek müşteri memnuniyetini arttırma gibi birçok kazanım sağlamaktadır. Yapılan derinlemesine görüşmeler dış ticaretin her bir noktasında ayrı ayrı faaliyet gösteren firmaların YYS uygulamasının önemini kavradığını ve getirilerinden oldukça hoşnut olduğunu göstermektedir. YYS benzeri uygulamaların yaygınlaşması ve hatta diğer dış ticaret basamaklarına da genişletilmesi ülkemizin dış ticaretini, ekonomisini ve ülkeler arası ticari savaşlarda konumunu geliştirecektir.
Özet (Çeviri)
International trade is a very important driving force for economic prosperity. The global trade system is vulnerable to terrorist exploitation, which will seriously harm the entire global economy and the social welfare of nations. As government agencies that control and manage the international movement of goods, Customs authorities are in a unique position to provide greater security to the global supply chain and contribute to socio-economic development through revenue collection and trade facilitation. Within the concept of facilitation of trade, it is seen that the expected benefits in the theory of Authorized Economic Operator (AEO) and similar activities, which is a great gain for firms in terms of reducing customs procedures and accelerating transactions, are also valid in practice. Ownership of AEO provides companies with many benefits such as eliminating unnecessary effort and loss of time spent on customs procedures, concentrating on other operational activities and thus increasing customer satisfaction by becoming specialized. The in-depth interviews show that companies operating separately at each point of foreign trade understand the importance of AEO implementation and are very satisfied with their returns. The expansion of the AEO-like practices and even expansion to other foreign trade steps will improve our country's foreign trade, economy and position in the trade wars between countries.