İşçinin ücretinin ödenmemesi durumunda çalışmaktan kaçınma hakkı
The right of avoiding working in case of not paying the labour wages
  1. Tez No: 592050
  2. Yazar: KURTULUŞ FIRAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURTEZA AYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İşletme, Labour Economics and Industrial Relations, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İşcinin çalışmaktan kaçınması, Ücret, Çalışma zamanı, İşveren, Yargıtay Uygulamaları, Workers'avoidance justice, Salary, Working time Employer, Applications of Supreme Court
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Ücret, işçinin emeğinin karşılığıdır ve yaşamını idame ettirebilmesi için geçim kaynağıdır. Çalışma yaşamında işverenlerce çoğu kez işçilerin ücret ödemeleri günlerce aksatılmaktadır. Yeni İş Kanunu'nun getirmiş olduğu, çalışmaktan kaçınma hakkı işçilerin işveren karşısında elini daha da güçlendirmiştir, işveren için bir yaptırım söz konusudur. Kanun, ücreti ödenmeyen işçiye iş sözleşmesini haklı sebeple fesih hakkı da vermiştir. Çalışmamızın konusu, İş Kanunu'nun 34.maddesinde düzenlenmiş olan ücretini zamanında alamayan işçiye iş sözleşmesini fesih etmeden verilmiş olan çalışmaktan kaçınma hakkıdır. Bu hak dürüstlük ve iyi niyet kurallarına uygun olarak kullanılması gerektiği gibi aynı zamanda işçinin kendi iradesine dayanmalı, kollektif bir karara dayanmamalıdır. Bu hakkı grev kavramından ayıran hakkın kullanımının bireysel tercihe göre kullanılmasıdır. Çalışmamızda ücreti ödenmeyen işçinin çalışmaktan kaçınma hakkı gerek İş Kanunu, gerek Borçlar Kanunu ve Yargıtay, doktrin görüşleriyle birlikte detaylı olarak yorumlanmış, bütün olarak incelenmiştir. Ücret kavramı, çalışmaktan kaçınma hakkının hukuki niteliği koşulları ve sonuçları değerlendirilerek bütün olarak açıklanmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The salary is the response of workers'working time. The worker goes on living by this salary. İn work life, workers'salaries generally aren't paid orderly by the employers. The new Labor Law includes that the workers aren't forced to work if their salaries aren't paid. Workers have an avoidance justice from work. In this condition, the workers are powered more than the old situation against employers. This is a sanction for employers. The statutory wage which has not been paid to the employee, has given the right to terminate the employment contract for a good reason. The subject of our work is the right to refrain from working without terminating the employment contract, which is given to the worker who cannot get his wages on time, as stated in article 34 of the labor law. This right shall be practiced in accordance with the rules of honesty and goodwill and at the same time shall be based on the worker's own will and not on a collective decision. What separates this right from the strike is that the right is not practiced according to individual preference. In our study, the right of the unpaid worker to refrain from working was interpreted in detail with the views of both the labor law and the law of obtigations, the Supreme Court and the doctrine. The concept of remuneration has been evaluated within the framework of the legal nature, conditions and consequences of the right to avoid employment,and it has been tried to be explained in detail.