Erkek sporcularda bitiş çizgisi olan ve olmayan 30 metre sürat koşusunun karşılaştırması
Comparison of 30 meters speed running with and without finish line in male athletes speed running
- Tez No: 592105
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CENAB TÜRKERİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Bitiş Çizgisi Olan ve Olmayan 30m Sürat Koşu Kurgusu, Dikkat Daralması, 30m Sürat Testi, Atletizm, Sürat Koşuları, 30m Sprint Running With and Without Finish Line, Narrowed Attention, 30m Speed Test, Athletics, Speed Running
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 52
Özet
Erkek Sporcularda Bitiş Çizgisi Olan ve Olmayan 30 Metre Sürat Koşusunun Karşılaştırması Sürat koşuları; atletizmin 60, 100, 200 ve 400 metre mesafelerde yapılan motorik özellikler içerisinde az geliştirilebilen özelliklerden süratin de ölçüldüğü kısa mesafe yarışlarının genel adıdır. Bu çalışma, Adana ilinde bulunan Atletizm pistinde düzenli olarak antrenman yapan, kısa mesafe yarışmalarına katılmış ya da katılmakta olan erkek sporcuların bitiş çizgisi olan 30 metre ve bitiş çizgisi olmayan 30 metre sürat koşusu derecelerini karşılaştırmak amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya gönüllü olarak 94 erkek sporcu katılmıştır. Çalışmaya katılan sporcuların yaş ortalamaları 18,44±1,60 yıl, ağırlık ortalamaları 69,67±10,10 kg, boy ortalamaları 177,98±6,11 cm, spor yaşları 4,71±3,18 yıl, spora başlama yaşları 13,79±2,94 yıl ve haftalık antrenman saati 16,08±4,36 olarak bulunmuştur. Çalışmada elde edilen verilerin normallik dağılımını belirlemek için Kolmogorov-Smirnov testi uygulanmıştır. Veriler normal dağılım gösterdiği için parametrik testler uygulanmıştır. Ortalamalar arasındaki farkların karşılaştırılmasında eşleştirilmiş t testi, bağımsız t testi ve ANOVA testi uygulanmıştır. Elde edilen verilere göre sporcuların yaş grupları (p=0,01), (p=0,03) ve haftalık antrenman saatleri (p=0,00) arasında anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Sporcuların, bitiş çizgisi olan 30 metre ve bitiş çizgisi olmayan 30 metre koşu dereceleri arasında anlamlı bir farklılık çıkmıştır (p=0,01). Sporcuların bitiş çizgisi olmayan koşu derecelerinin (4,15±0,28 sn), bitiş çizgisi olan koşu derecelerinden (4,20±0,31sn) daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, atletizm kısa mesafe dalında yarışan sporcuların diğer branşlarda yarışan sporculara göre her iki koşu kurgusunda da istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmuştur. Bu bulgular doğrultusunda, bitiş çizgisi olan 30m ve bitiş çizgisi olmayan 30m koşu derecelerinde anlamlı farklılığın sebebinin yapılan koşu kurgusu sebebiyle bitiş çizgisine odaklanmayla ilgili dikkat daralmasından kaynaklandığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
Comparison of 30 Meters Speed Running with and without Finish Line in Male Athletes Speed Running It is the general name of short-distance races where athleticism is measured at speed which is one of the less developed features in the motoric properties made at 60, 100, 200 and 400 meters distances. This study was conducted in order to compare the 30 meter speed line with 30 meters speed and 30 meter speed with no finish line among the male athletes who participated in the training distance competitions regularly on the track field in Adana province and participated in the study. The average age of 18,44±1,60 years, the average weight of 69,67±10,10 kg, the average height of 177,98±6,11 cm, sports age 4,71±3,18 years, the age of starting sports 13,79±2,94 years and weekly training hours were found to be 16,08±4.36. Kolmogorov-Smirnov test was applied for the normality of data to determine the distribution obtained in the study. Since the data showed normal distribution, parametric tests were applied. To compare the differences between means, paired t test, independent t test and ANOVA test were applied. According to the data obtained, a significant difference was found between the age groups (p=0,01), (p = 0,03) and weekly training hours (p=0,00) of the athletes. There is a significant difference between running degrees (p=0,01). It was concluded that the athletes' non-finish line runs (4,15±0,28 sec) were better than the finish line runs (4,20±0,31sec). In addition, a statistically significant difference was found in athletics short-distance athletes compared to athletes competing in other branches in both running fictions.