Kırılgan devlet – terörizm ilişkisi ve terörizmle mücadelede yönetilemeyen alan sorunu: Sahra altı Afrika örneği
The relation between fragile state – terrorism and ungoverned space problem on counterterrorism: The case of sub-Saharan Africa
  1. Tez No: 592133
  2. Yazar: BAHRİ KÖSÜŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TİMUÇİN KODAMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Terör, Terörizm, Terörizmle Mücadele, Devlet Kırılganlığı, Kırılgan Devletler, Yönetilemeyen Alan, Sahra Altı Afrika
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 217
Özet
Bu tez çalışması, soğuk savaş sonrası dönemde küreselleşen dünyada küresel güvenliğe yönelik en ciddi tehditler olarak kabul edilen kırılgan devletler, bunların yönetilemeyen alanları ve terörizm arasındaki ilişkiyi konu edinmektedir. Çalışma, devlet kırılganlığı ile terörizm arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu ve kırılgan devletlerin yönetilemeyen alanlarından kaynaklanan terörizm sorununun salt askeri yaklaşımla çözülemeyeceği varsayımlarına dayanmaktadır. Bu bağlamda Sahra Altı Afrika, dünyanın en kırılgan devletlerini, en geniş yönetilemeyen alanlarını ve en ölümcül terör örgütlerini barındırması sebebiyle örnek bölge olarak seçilmiştir. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde, terörizm olgusu kavramsal özellikleri ve türleri, tarihsel dönüşümü ve sebepleri bağlamında ele alınmıştır. İkinci bölümde, devletleri kırılgan yapan faktörler belirlenmiş ve bu faktörlerin devlet kırılganlığının küresel güvenliği en çok tehdit eden iki sonucu olan yönetilemeyen alan ve terörizm ile ilişkisi araştırılmıştır. Üçüncü bölümde, devlet kırılganlığı, yönetilemeyen alan ve terörizm arasındaki ilişki Somali'de Eş-Şebab, Nijerya'da Boko Haram ve Uganda'da Tanrı'nın Direniş Ordusu örnekleri bağlamında test edilmiştir. Çalışmanın sonucunda, devlet kırılganlığı ile terör faaliyetleri arasında pozitif yönlü bir ilişki bulunduğu tespit edilmiş, Sahra Altı Afrika'da yönetilemeyen alanların terör örgütleri tarafından kontrol edilme ihtimalinin yüksek olduğu ve bu alanlardan kaynaklanan terör faaliyetlerinin bölgesel güvenliği tehdit ettiği, küresel güvenliği tehdit edici dinamikleri de içerisinde barındırdığı belirlenmiştir. Kırılgan devletleri rehabilite etmeye yönelik girişimlerin, askeri müdahalelere göre daha az maliyetli olacağı ve bu yöndeki yardımların ve politikaların yönetilemeyen alan sorununun çözümünde de etkili olacağı savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This thesis study takes the case of relations between fragile states which are regarded as threats for global orders, after cold war period in globalized world, ungoverned spaces of those states and terrorism. In the study a positive relation is assumed between state fragility and terrorism. And the study also assumes that terrorism problems which caused by ungoverned spaces can never be solved by military policy. In this sense, Sub-Saharan Africa is chosen as the sample area because this place has most fragile countries, largest ungoverned spaces and most dangerous terrorist groups. In the first part of the study which consists of three chapters, the concept of terrorism is discussed in terms of its conceptual characteristics and types, its historical transformation and its causes. In the second part, factors which make states fragile are specified and the relations that factors with ungoverned spaces and terrorism which are the most important threats for global orders of becoming fragile on governing is researched. In the third part, It's tested that relations between state fragility, ungoverned space and terrorism with the examples of Al-Shabaab in Somalia, Boko Haram in Nigeria and Lord's Resistance Army in Uganda. As a result of the study a positive relation is found between state fragility and terror actions. And it's specified that the possibility for ungoverned spaces in Sub- Saharan Africa to be controlled by terrorist groups is high and terrorist actions which are because of these spaces are threat for safe zone, it also includes threatening dynamics for global orders. Rehabilitating fragile states have less cost than military intervention. Also in this direction policy and help organizations are more effective to solve the problem of ungoverned spaces