İBB Atatürk Kitaplığı Mecmû'a-i Kasâid ve Hikâyât (İnceleme-Metin)
İBB Atatürk Kitaplığı Mecmû'a-i Kasâid ve Hikâyât
- Tez No: 592169
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL İBRAHİM YAKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Mecmû'a-i Kasâ'id ve Hikâyât, manzume, nasihatname, Mecmû'a-i Kasâ'id and Hikâyât, verse, counsel
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
XVIII. yy.'da ele geçmiş tek nüsha üzerinden yapılan bu inceleme, manzum-mensur bir nasihatname türünde olan Mecmû'a-i Kasâ'id ve Hikâyât Mesnevisi üzerinedir. Çalışmanın giriş bölümünde, eserin dönem içindeki yerini ve mesneviler içindeki durumunu ortaya koymak için Mesnevi Hakkında Genel Bilgi, XV. yy. Klasik Türk Edebiyatı'nın Genel Görünümü, XV. yy. Klasik Türk Edebiyatı Mesnevileri başlıkları altında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde müellifin hayatı ve şahsiyeti, herhangi bir kaynağa ulaşılamadığı için, eserinden hareketle belirlenmeye çalışılmıştır. Yine bu bölümde elimizdeki müstensih nüshası tanıtılmış ve metnin kuruluşunda dikkat edilen hususlara yer verilmiştir. Üçüncü bölümde, Mecmû'a-i Kasâ'id ve Hikâyât içerisinde yer alan mesnevinin incelenmesi, Metnin İç Yapısı ve Metnin Dış Yapısı başlıkları altında verilmiştir. Metnin İç Yapısı başlığı altında, eserin özeti çıkarılmıştır. Metnin Dış Yapısı başlığı altında, Dil İncelemesi, Nazım Biçimi, Vezin, Kafiye, Redif, Anlatım Özellikleri alt başlıklarıyla bölüm tamamlanmıştır. Çalışmanın dördüncü bölümünde eserin çeviri yazımı verilmiştir. Tartışma, Bulgular ve Sonuç başlıklarından sonra çalışma tamamlanmıştır. Çalışma Mecmû'a-i Kasâ'id ve Hikâyât Mesnevisi'nin ulaşılabilen müstensih hatlı yazmayla oluşturulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study, XVIII. century, this review made on a single copy, Mecmû'a-i Kasâ'id and Hikâyât ünde which is a verse-prose advice He's on his mesnevi. In the introduction part of the study, the place of the work in the period and koymak General Information about the Masnavi, XV. YY. General view of Classical Turkish Literature, XV. YY. Classical Turkish Literature Information is given under the headings of Mesnevi. In the second part of the author's life and his personality, because no source can be reached, based on his work It was studied. Again, in this section, the present copy of the text is introduced and issues were taken into consideration in the establishment. In the third chapter, Mecmû'a-i Examination of Kasâ'id and Hikâyât Mesnevi, İç Internal Structure of the Text“and Dış External Structure Yap. Summary of the work under the title İç Internal Structure of the Text ”It has been omitted. Under the title of Dış External Structure of the Text, Vezin, Rhyme, Redif, Expression Features bölüm In the fourth part of the study, translation of the work is given. The findings were completed after and Conclusion. Work Mecmû'a-i Kasâ'id and Hikâyât Masnavi is accessible within was created by writing.