İBB Atatürk Kitaplığı Bel_Yz_K0006, Bel_Yz_K0007 ve Bel_Yz_K0772 numaralarda kayıtlı Şiir Mecmualarının 'mecmuaların sistematik tasnifi projesi'ne (MESTAP) göre tasnifi
Istanbul Metropolitan Municipality Atatürk Library Bel_Yz_K0006, Bel_Yz_K0007 and Bel_Yz_K0772 the 'sistematic classification of journal project (MESTAP)' of registered Poetry Journals in number
- Tez No: 569036
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET DOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Şiir, Mecmua, MESTAP, Poetry, Journal, Systematic Classification of Mecmua Project (MESTAP)
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırşehir Ahi Evran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 296
Özet
Arapça bir kelime olan, köken itibariyle“cem'”(جمع) kökünden gelen“mecmua”kelimesi,“toplanıp biriktirilmiş, tanzim ve tertip edilmiş şeyler heyeti”anlamına gelir. Edebî bir terim olarak ise mecmua, farklı kişilere ait nazımlardan yahut çeşitli konuların ele alındığı nesirlerden oluşturulan eserlerin genel ismidir. Edebiyatımızın farklı dönemlerine ait manzum, mensur metinlerin toplanmasıyla oluşan ve önemli kaynak eserlerden olan mecmualar,“Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi”(MESTAP) dâhilinde incelenilmektedir. Bu proje doğrultusunda yapılan çalışmalar ile projenin de başlıca hedefi olan, mecmuaların içeriği belirlenip herhangi bir çalışmada lazım olması durumunda incelenmesini kolaylaştırmak amaçlanmıştır. İncelenen mecmualarda yer alan şairler, bu şairlerin şiirleri, şiirlerin nazım şekilleri, türleri, vezinleri belirlenmeye çalışılmıştır. Bu çalışmada İstanbul Büyükşehir Belediyesi Atatürk Kütüphanesi'nde“Şiir Mecmuası”adıyla kayıtlı olan BEL_Yz_K0006, BEL_Yz_K0007 ve BEL_Yz_K0772 numaralı şiir mecmuaları Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne (MESTAP) göre tasnif edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The word“journal”, which is on Arabic word, orijinatiy from the root of“cem”. Means a group of arranged and organized things. As a literary term. journal is the general name of the works compased of verses belonging to different people or prose which deals with variovs subjects.thw journals which are composed of verse and prose texts belonging to different poriods of our literature and which are one of the important source Works are examined in“Systematic Classification of Mecmua Project”(MESTAP).With the studies carired out in line with this project, the main objective of the Project is to determine the content of journals and make it easier to examine them if necewary in any study. Poets in the journals examined poems of these poets, verse forms, thypes and measure beiy tried to determine. İn this study, the poetry journals numbered BEL_Yz_K0006, BEL_Yz_K0007 and BEL_Yz_K0772 registered in the İstanbul Metropolitian Municipality Atatürk Library under the name of poetry journal were classified according to Systematic Classification of Mecmua Project (MESTAP).