İBB Atatürk Kitaplığı OE Yz 0321'de kayıtlı Tasavvuf Mecmû'ası(İnceleme-metin-sözlük-tıpkıbasım)
İBB Atatürk Kitapliği OE Yz 0321'de kayıtlı Tasavvuf Mecmû'asi(Analysis-text-lexicon-facsimile edition)
  1. Tez No: 469769
  2. Yazar: ÜMRAN KARACA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. TURGUT KOÇOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mecmû'a, Din-Tasavvuf, Risâle, Nefs, periodical, religion-sufism, tractate, nafs
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 301
Özet
İBB Atatürk Kitaplığı OE Yz 0321'de Risâle derHakîkat-i Âdem adı ile kayıtlı müstensihi ve istinsah tarihi belli olmayan Tasavvuf Mecmû'ası 111 varak olup her varakta 19 satır bulunmaktadır. 310x230-290x230mm. ebadında, metin kısımları siyah mürekkep, başlıklar sürh olmak üzere nesih hat ile yazılmıştır. Mecmû'ada aynı veya yakın meşrepte farklı müellifler tarafından yazılmış dînî-tasavvufî mahiyette 20 risâle bulunmaktadır. Bu risâlelerde genel olarak Allah'ın zâtî ve subûtî sıfatları, vahdet-i vücûd, tevhid ve tesbîh; nefs tezkiyesi ve terbiyesi, nefsin mertebeleri gibi konular açıklanmıştır. Konular izâh edilirken büyük sûfilere ait hikaye ve muhtelif şiirlerle açıklamalar desteklenmiştir. Bu çalışmada söz konusu mecmû'anın dili, üslûbu, muhtevâsı incelenip tavsifi yapılarak mecmû'alar içersinde nerede bulunduğuna dâir fikir yürütülmüş ve ilmî transkripsiyon alfabesiyle metin neşri yapılmıştır. Tezin sonuna metin bağlımlı bir sözlük hazırlanıp mecmû'anın tıpkıbasımı eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
“Tasavvuf Mecmû'ası”translates as sufism of Mecmû'a is registered at İBB Atatürk Libary under number OE Yz 0321, are not known of which the copyist and copied of constituting İBB Atatürk Library is registered with the title of Risâle derHakîkat-i Âdem in OE Yz 0321. The author, the date of publication or the copyist of this Tasavvuf Mecmû'a are not known. This Mecmû'a excist of 111 leafs/sheets of and 19 rows. In size 310x230-290x230mm. the text sections are written in black ink, and the headlines are written in sürh nesh line. In Mecmû'a there are 20 religious and mystical tractates written by different authors in the same or nearby thematics. In tractate generally the attributes of God's unique and subutical, vahdet-i vücûd, tevhîd and tesbîh; sophisticated subjects such as the soul ranges, the purification of the nefs and nefs training. While the topics are being explained, the story of the great Sufis and their explanations with various poems are supported. In this thesis, text of the above mentioned Mecmû'a has been published with the scientific transcription alphabet and while examining the characteristic features of content, linguistic style and shape, an opinion has been expressed about the place of this Mecmû'a among the Mecmû'a of Turkish literature. At the end of the thesis a dictionary of text related terms has been prepared and added to the facsimile of the periodical.