Yabancı dil olarak Türkçe öğreten öğretim elemanlarının etkinlik algıları ve etkinlik geliştirme/uygulama durumlarına yönelik bir inceleme
An investigation on the status of development/application activities and the perception of lecturers who teach Turkish as a foreign language
- Tez No: 592181
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARİF ÇERÇİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe öğretimi, etkinlik, algı, eylem odaklı yaklaşım, etkinlik temelli dil öğretimi, Teaching Turkish as a foreign language, activity, perception, action-oriented approach, task-based language teaching
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkçe Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Bu araştırmanın amacını yabancı dil olarak Türkçe öğreten öğretim elemanlarının etkinlik algıları ile etkinlik geliştirme/uygulama durumlarının tespiti oluşturmaktadır. Araştırmanın evrenini Türkçe öğretim merkezlerinde görev yapan tüm öğretim elemanları, örneklemini ise 164 öğretim elemanı oluşturmaktadır. Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden olan içerik analizi kullanılmıştır. Öğretim elemanlarının 149'u yarı yapılandırılmış görüşme formunu yanıtlamış, 15'i ise odak grup görüşmesinde yer almıştır. Veriler, bilgisayar ortamına aktarılmış ve MAXQDA 2018 programı kullanılarak kodlanmıştır. Araştırmada güvenirliği sağlamak için Huberman'ın formülü kullanılmıştır. Buna göre, yarı yapılandırılmış görüşme formu için güvenirlik yüzdesi %88, odak grup görüşmesi için ise %92 olmuştur. Yapılan çözümlemeler ve elde edilen kodlar neticesinde öğretim elemanlarının etkinliklere yönelik algılarının yüksek olduğu saptanmıştır. Ayrıca öğretim elemanlarının çeşitli unsurları gözeterek etkinlik geliştirdikleri ve geliştirdikleri bu etkinlikleri uyguladıkları belirlenmiştir. Araştırmanın sonunda çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the lecturers' perception, who teach Turkish as a foreign language, of activities and the status of development/application of these activities. The population of the study consists of all the lecturers who work in Turkish Language Centers, and the sample is 164 lecturers. In this research, the content analysis from qualitative research methods was used. 149 of the instructors answered the semi-structured interview form and 15 of them participated in the focus group discussion. The data were transferred to the computer and encoded using the MAXQDA 2018 program. Huberman's formula was used to ensure reliability in the study. Accordingly, the reliability percentage were 88%, 92% for the interviews and the focus group discussion, respectively. As a result of the analysis and the codes obtained, it was determined that the perception of the lecturers towards the activities was high. In addition, it was determined that the lecturers developed activities by considering various elements and applying them. At the end of the research, various suggestions were made.