Beckett tiyatrosunda oyunculuk ve bir model oyun 'Mutlu Günler'
Acting in Beckett theatre and a simple play 'Happy Days'
- Tez No: 592189
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. GÜROL TONBUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sahne ve Görüntü Sanatları, Performing and Visual Arts
- Anahtar Kelimeler: Happy Days, Samuel Beckett, Second World War, Cold War, France, Absurd Theatre, Winnie
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İleri Oyunculuk Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
“Beckett Tiyatrosunda Oyunculuk ve Bir Model Oyun 'Mutlu Günler'”adlı bu tezde, Samuel Beckett'in oyunculuk biçemiyle birlikte Mutlu Günler oyunu ve Winnie karakterinin çalışılması amaçlanmıştır. Absürt tiyatro akımı, kökenleri, biçemsel özellikleri ve öncü yazarları incelenmiştir. Bunun yanı sıra Beckett'in hayatı ve eserleri, dramatürjik çalışma içerisinde, dönemin Fransa'sıyla bağlantılı olarak araştırılmıştır. İkinci Dünya Savaşı sonrasındaki Avrupa'yla ilintili bir şekilde dönemin siyasi ve toplumsal özellikleri üzerinde durulmuştur. Dönemin siyasal koşullarının edebi eserlerin üzerindeki etkisi ele alınmıştır. Oyunun konusu, ana teması, öyküsü, karakter analizi gibi alt başlıklarla oyunculuk yaklaşımı belirlenmiştir. Oyun metni, absürt tiyatro akımının özelliklerine uygun, Beckett'in de oyunculuk biçemi gözönünde bulundurularak çalışılmış ve sunulmuştur. ANAHTAR KELİMELER: Mutlu Günler, Samuel Beckett, İkinci Dünya Savaşı, Soğuk Savaş, Fransa, Absürt Tiyatro, Winnie.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to analyse the play Happy Days and the character of Winnie by looking at Beckett's acting style in the thesis entitled“Acting in Beckett Theatre and a Sample Play 'Happy Days'”. Within this thesis the absurd theatre movement, their origins, characteristics of its format and leading writers are studied. Additionally, Beckett's life and works have been analysed within the dramaturgic study related to the political status in France during that era in relation to Europe during the Second World War. It also tackles the political issues of that time through literary works. The approach of the acting style is determined by the play's topic, main theme, characters. The play is performed in accordance to the features of absurd theatre and Beckett's acting style.