Makedonya'da sıradışı bir sivil toplum kuruluşu: Yücel Teşkilatı
An extraordinary non-governmental organization in Macedonia: Yucel Organization
- Tez No: 592216
- Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Yücel Teşkilat'ı, Kuruluşu, Üyeleri, Yargı Süreci, Direniş Örgütleri, Yucel Organization, Fundation, Members of, Judicial Process, Resistance Organizations
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Çalışmada, Makedonya Türklerinin 1945 tarihinde kurdukları Yücel Teşkilat'nın Yugoslavya'da yaşayan Türklerin milli kimliklerinin korunması, değerleri ve muhafazası hususunda üstlendiği rol üzerinde durulmaktadır. Bu çalışma toplam olarak altı ana bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde, Balkan Savaşları'ndan sonra Makedonya Türklüğünün tarihsel arka planına değinilerek, Sırp – Hırvat – Sloven Krallığı ve Yugoslavya Federal Halk Cumhuriyeti döneminde Türklerin genel durumları hakkında bilgi verilerek, 1946 Anaysası bağlamında azınlık hakları, Türk kimliğinin tanımlanması, Halk Kurtuluş Savaş'ı döneminde Partizan saflarında mücadele eden Türklerin vermiş oldukları insani kayıplar incelenecektir. İkinci bölümde, Yugoslavya sınırları içerisinde 1941 tarihinden sonra faaliyet yürüten VMRO, Ustaş, Çetnik, Genç Müslümanlar ve Ulusal Demokratik Arnavut Örgütü'nün yargılanması incelenecektir. Üçüncü bölümde, 1930 – 1947 tarihleri arasında Makedonya Türklerinin kurdukları, Yardım, Şefkat, Hayriye, Yeni Yol Kültür Güzel Sanatlar Derneği'nin faaliyetleri açıklanarak, Türklerin kalkınmasında ve Türk dilinin yaygınlık kazanmasına sunmuş oldukları katkılara değinilecektir. Dördüncü bölümde, Yücel Teşkilatı'nın kuruluşu, üyeleri, faaliyetleri, Alman ordusuyla olan irtibatı ve Teşkilat'ın ifşa edilmesinde rol oynayan üyelerin itirafları incelenecektir. Beşinci bölümde, Yücel üyelerinin yargılanması, Üsküp mitingi, dört üyenin infaz edilmesi hakkında yeni bir iddia ortaya atıldıktan sonra, mahkumiyet süresince kaldıkları hapishaneler ve yargılama sürecinde yerel yayın organlarının Yücel hakkındaki manşetleri değerlendirilecektir. Son olarak, Yücel konusu Yugoslavya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyeti ilişkileri çerçevesinde incelenecektir.
Özet (Çeviri)
Consisting of six main sections this study emphasizes the role of the Yücel Organization established by the Turks of Macedonia in 1945 for the protection and preservation of the national identities of the Turks living in Yugoslavia. In the first section; the historical background of the Turkish identity of Macedonia after the Balkan Wars, the general situation of the Turks during the period of Serbian - Croatian - Slovenian Kingdom and the Federal People's Republic of Yugoslavia were given along side with the minority rights in the framework of the Yugoslavian constitution of 1946 as well as human losses of the Turks fighting in the partisan rows. In the second section; the trial of VMRO, Ushtash, Chetniks, Young Muslims and Albanian National Democratic Organization, which operate within the borders of Yugoslavia since 1941 will be examined. In the third section; the activities of the ''Yardım, Şefkat, Hayriye, Yeni Yol Kültür Güzel Sanatlar'' Association, established by Macedonian Turks between 1930 and 1947, will be explained and the contributions they have made to the development of the Turks and the expansion of the Turkish language will be mentioned. In the fourth section; the establishment of Yücel Organization, its members, its activities, its contact with the German army and the confessions of the members involved in the disclosure of the Organization will be examined. In the fifth chapter; the trial of Yucel members, the meeting in Skopje, the prisons during their conviction and the headlines of the local media during the trial process will be evaluated after a new claim has been made about the execution of four members of organisation. Finally, the Yucel issue will be examined in the framework of relations between the Yugoslav Federation and the Republic of Turkey.