Akciğer kanserli hastalarda tceal7 geninin araştırılması
Investigation of tceal7 gene in patients with lung cancer
- Tez No: 592268
- Danışmanlar: PROF. DR. AYŞE NUR BUYRU, DOÇ. DR. ONUR BAYKARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: TCEAL7, lung, cancer, expression
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Akciğer kanseri ölüme neden olan kanserler arasında birinci sırada yer almaktadır. Xq22.2 bölgesinde yerleşik olan TCEAL7 geni yazılım uzama etmeni olarak iş görmektedir. Bu çalışma, akciğer kanserinde TCEAL7 geninin rolünü araştırmak amacıyla planlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Cerrahisi tarafından akciğer kanseri tanısı konulmuş 50 hastadan alınan tümör ve normal doku örneklerinde TCEAL7 geninin ifade düzeyleri Gerçek Zamanlı PZR yöntemiyle araştırıldı ve B2M (Beta-2-Mikroglobulin) geni, internal kontrol olarak kullanıldı. Bulgular: 50 hastanın tümör dokusundaki TCEAL7 geninin ifadesi normal doku örnekleri ile karşılaştırıldığında, tümörlü dokuların 34(%68) tanesinde TCEAL7 geninin ifadesi azalmış, 13(%26) tanesinde ise TCEAL7 geninin ifadesi artmış olarak saptanmıştır. Bu değişimler klinik parametrelerle karşılaştırıldığında TCEAL7'nin hiçbir klinik bulgu ile ilişkisi tespit edilmemiştir. Sonuç: TCEAL7 geninde gözlenen bu azalma diğer kanser türlerine ilave olarak akciğer kanserinde de tümör baskılayıcı bir gen olma potansiyeli taşıdığını göstermektedir. Anahtar Kelimeler : TCEAL7, akciğer, kanser, ifade, gen Bu çalışma, İstanbul Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir. Proje No: 21387
Özet (Çeviri)
Objective: Lung cancer is the leading cause of death. The“TCEAL7”gene, located in the Xq22.2 region, functions as a transcription elongation factor. This study was planned to investigate the role of“TCEAL7”gene in lung cancer. Material and Method: The expression levels of“TCEAL7”gene were investigated by real-time PCR method and“B2M (Beta-2-Mikroglobulin)”gene was used as internal control in the tumor and normal tissue samples taken from 50 patients diagnosed with lung cancer by“Istanbul University Cerrahpaşa Medical Faculty Thoracic Surgery”. Results: The expression of the“TCEAL7”gene in the tumor tissue of 50 patients compared with normal tissue samples decreased the expression of“TCEAL7”gene in 34 (68%) of the tumor tissues and the expression of the“TCEAL7”gene was increased in 13 (26%). When these changes were compared with clinical parameters, no association was found between“TCEAL7”and any clinical parameters. Conclusion: This decrease in the“TCEAL7”gene indicates that in addition to other types of cancer, it also has the potential to be a tumor suppressor gene in lung cancer.