Beden eğitimi ve sporda perspektif alma etkinliklerinin lise öğrencilerinin bakış açısı alma becerileri üzerine etkisi
The effects of perspective taking activities in physical education and sports on high school students' perspective taking skills
- Tez No: 592437
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLFEM SEZEN BALÇIKANLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Spor, Education and Training, Sports
- Anahtar Kelimeler: Beden eğitimi ve spor, bakış açısı alma becerisi, perspektif alma etkinlikleri, Physical education and sports, perspective taking skills, perspective taking activities
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Çalışmanın amacı, beden eğitimi ve sporda perspektif alma etkinliklerinin lise öğrencilerinin bakış açısı alma becerileri üzerine etkisini incelemektir. Bu doğrultuda, araştırmacılar tarafından Sporda Perspektif Alma Eğitim Programı oluşturulmuş ve bu program, araştırmacı tarafından öğrencilere 10 hafta boyunca beden eğitimi derslerinde uygulanmıştır. Araştırma grubunu, 2017-2018 eğitim öğretim yılında Cihanbeyli/Konya' de bir anadolu lisesinde 9. sınıfta okuyan 22 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada deneysel desen kullanılmıştır. Bakış açısı alma beceri düzeyi, Davis (1983) tarafından geliştirilen ve Türkçe'ye uyarlaması Engeler (2005) tarafından yapılan Kişilerarası Tepkisellik İndeksi'nin“perspektif alma boyutu”ile ölçülmüştür. Araştırmada Wilcoxon Testi ve Mann Whitney U Testi kullanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre; eğitim sonrası perspektif alma puanının, eğitim öncesi perspektif alma puanına göre anlamlı derecede yüksek olduğu görülmektedir. Perspektif alma ön test-son test puanları bakımından cinsiyetler arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık bulunmamaktadır (p>0,05). Sonuç olarak beden eğitimi ve spor derslerinde uygulanacak perspektif alma etkinliklerinin, öğrencilere bakış açısı alma becerisi kazandırdığını söylemek mümkündür. Perspektif alma etkinliklerinin, öğrencilerin olaylara karşısındakinin bakış açısından bakabilme becerisi sağlayacağı ve bu bağlamda akran zorbalığı, arkadaşlarına yönelik fiziksel ya da psikolojik şiddet, antisosyal davranışlar gibi olumsuz davranış özelliklerini en aza indirmek konusunda katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate the effects of perspective taking activities in physical education and sport on high school students' perspective taking skills. In this regard, Perspective Taking Training Program was developed by the researchers and were applied to students on physical education course during 10 weeks. The sample consists of 22 9th grade students studied at 2017-2018 academic year in an anatolian high school in Cihanbeyli, Konya. Experimental design was used for the current study. Perspective taking skill level was assessed by perspective taking subscale from“The Interpersonal Reactivity Index”which was developed by Davis (1983) and adapted to Turkish by Engeler (2005). Wilcoxon Test and Mann Whitney U Test were also used in the current study. According to the results, it was found that there is a significant increase in perspective taking scores of students after they completed training program (p> 0.05). As a results, it can be interpreted that perspective taking activities applied in physical education and sport courses have some influences on students' perspective taking skills. It is assumed that perspective taking activities reduce to likelihood of experiencing and showing peer bullying, having antisocial behaviours and conducting physical or psychological violence towards friends because these activities provide some skills of taking others' perspectives in any cases.