Farklı kara delik tiplerinin çekimsel mercekleme etkileri
The gravitational lens effect of various black hole types
  1. Tez No: 592440
  2. Yazar: RAHİME MATUR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KADRİ YAKUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Astronomi ve Uzay Bilimleri, Astronomy and Space Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Çekimsel mercekleme, kara delikler, genel görelilik, Gravitational lensing, black holes, mass in general relativity
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Astronomi ve Uzay Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Astrofizik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu tezde farklı kara delik türlerinin neden olduğu çekimsel mercekleme etkileri ve bu etkilerinin farklı parametrelere göre nasıl değiştiği irdelenmiştir. İlk olarak dönmeyen bir kara delik varsayımı dikkate alınmıştır. Bu varsayım altında fotonun nasıl hareket edeceği ve olası sapmaların parametrelere bağlı olarak değişimi incelendi. Daha sonra dönen bir kara delik varsayımı altında benzer durumlar ele alınmıştır. Böylesi bir geometride oluşacak sapma, mercekleme etkileri ve olası kara delik gölgeleri detaylı olarak incelendi. Çift kara delik olduğunda mercekleme etkilerinin değişimini yine bu çalışmada ele alınmıştır. Hesaplamalar gözlemsel veriler kullanılarak test edildi. Bu kapsamda gökadaların merkezinde bulunan çok sayıda süper kütleli kara deliklere ilişkin mercekleme parametreleri yeniden hesaplandı. Buna ek olarak, kara delikler ile benzer mercekleme etkileri gösteren kuazar gözlemleri dahil edilerek bir karşılaştırma yapıldı. Son olarak M87 gökadasının merkezinde yeralan çok büyük kütleli kara deliğin elde edilen yeni gözlem sonuçları dikkate alınarak yeni hesaplamalar yapıldı.
Özet (Çeviri)
In this thesis, the gravitational lensing effect of different type of black holes and its dependence on various parameters has been investigated. Firstly, non-rotating black hole assumption is considered. Under this assumption, the motion of the photon and the dependence of its path bending on various parameters have been studied. Secondly, a rotating black hole has been assumed. For such a geometry, bending, lensing effect, and possible black hole shadows are investigated in details. The variation of lensing is also considered for the double black holes. Calculations are tested with the observed data. Lensing parameters of supermassive black holes at the center of galaxies are re-estimated. In addition, quasar observations that show similar lensing effects are also considered for comparison. Finally, recent observation results of the supermassive black hole at the center of the M87 galaxy are considered for new estimations.