İkinci Dünya Savaşı döneminde Türkiye'de yerel basına bir örnek: Bitlis'te yayımlanan Yurd Yolu Gazetesi (1938-1944)
A sample for local press in Turkey in the Second World War Period: Yurd Yolu, a Newspaper published in Bitlis (1938-1944)
- Tez No: 592501
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RAMAZAN ERHAN GÜLLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
- Anahtar Kelimeler: Basın, Yerel Gazete, Yurd Yolu, II. Dünya Savaşı, Bitlis, Press, Local newspaper, Yurd Yolu, The Second World War, Bitlis
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışma, 1938'de Bitlis'te yayın hayatına başlayan Yurd Yolu gazetesini incelemektedir. Gazete, 1938-1944 yılları arasında yayın hayatını sürdürmüştür. Bu gazetedeki Bitlis'in sosyal, siyasi ve ekonomik hayatını yansıtan haberler çalışmaya konu olmuştur. Çalışmada hem Türkiye'deki basın tarihi hakkında bilgi verilmiş hem de Bitlis'te yerel gazeteciliğin aktif olarak yaptığı faaliyetler incelenmiştir. Gazetenin kuruluşu, yayın hayatı ve yayın politikasına da ayrıca yer verilmiştir. 1938-1944 yılları arasındaki tüm haberler başlıklar halinde aktarılmıştır. Dönem itibariyle 2. Dünya savaşı, halkın kent yaşamı, savaşın oluşturduğu algı ve tutum hakkında bilgi verilmiştir. Bu da dönemi daha iyi çözümlememizi sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
This study examines Yurd Yolu newspaper which started to be published in Bitlis in 1938. It countinued its publication between 1938 and 1944. In this newpaper the news which reflected social, political and economic life of Bitlis became the topic for this study. The information about the history of Turkish press was given and the activities were examined. Foundation of the newspaper, its broadcast and broadcasting policy were also included. Besides, all the news between 1938-1944 were annexed as headlines. By the period, it was informed about the second world war, publis's city life, the sense and the attitude which the war caused. İt will anolyse the period better.