Rasim Özdenören'in öykülerinde yabancılaşma
Alienation in the stories of Rasim Özdenören
- Tez No: 592512
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FIRAT KARAGÜLLE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Öykü, yabancılaşma, birey, toplum, modernleşme, Story, alienation, individual, sociality, modernization
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Bu çalışmada, yabancılaşma kavramının Rasim Özdenören'in şimdiye dek yayımlanan on bir öykü kitabındaki görünümleri ele alınmıştır. Bu amaçla, çalışmanın birinci bölümünde öyküleri yabancılaşma kavramı etrafında değerlendirilen Rasim Özdenören'in hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiştir. İkinci bölümde yabancılaşmanın tarihî ve teorik yapısı kısaca incelenmiştir. Çalışmanın esas konusunu teşkil eden üçüncü ve son bölümde ise Özdenören'in öykülerinde kendisini gösteren yabancılaşma biçimlerinden örnekler verilmiştir. Eserlerinde modernleşmeyle birlikte ortaya çıkan hızlı ve köklü değişimin birey ve toplum hayatındaki sarsıcı etkilerini yoğun bir şekilde işleyen Özdenören, bu etkilerden biri olan yabancılaşmaya da birçok öyküsünde yer vermiştir. Yazar, Hastalar ve Işıklar'dan Uyumsuzlar'a dek yayımlanan tüm öykü kitaplarında yabancılaşmanın bireysel ve toplumsal boyuttaki yansımalarını hayattan seçtiği çarpıcı kesitlerle okuyucuya aktarmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, various aspects of the concept of alienation in eleven story books of Rasim Özdenören are handled. For this purpose, in the first part of the study, information about the life and works of Rasim Özdenören, whose stories are studied through the concept of alienation in this study, are given. In the second part, historical and theoretical aspects of the concept of alienation are briefly analyzed. In the third and the final part which consists the main issue of this study, examples of alineation forms emerging in Özdenören's stories are presented. Özdenören intensively mentions in his stories about the rapid and radical changes that derive from modernisation and their traumatic effects on the life of the society and individuals. As one of these effects, alienation takes place in his several works, also. In all of his works, from Hastalar ve Işıklar to Uyumsuzlar, he narrates the reflections of alienation on the social and individual aspects by picking out impressive scenes from life.